Του Αντώνη Λοίζου* 

Ο αγώνας για επιβίωση των ορεινών θερέτρων συνεχίζεται, ίσως τώρα σε πιο έντονο βαθμό από το παρελθόν.  Το ξενοδοχείο αυτό στον Πρόδρομο (Βερεγγάρια) υπήρξε το λαμπερό αστέρι των θερέτρων και μαζί με το ξενοδοχείο Forest Park (Πλάτρες) ήταν τα πλέον αξιόλογα.  Από το ξενοδοχείο Βερεγγάρια πέρασαν επίσημοι και μη, ενώ η νεολαία του 1970 είχε ως μόνιμο νυκτερινό στέκκι την δισκοθήκη που ήταν και η μόνη της τότε εποχής στην περιοχή.

Μετά το κλείσιμο του ξενοδοχείου και τον θάνατο ου κ. Ι. Κόκκαλου, υπήρξε από καιρού εις καιρό ενδιαφέρον για αγορά του, με την πιο αξιοπρόσεκτη προσφορά για μετατροπή του σε ξενοδοχείο 5 αστέρων με όλες τις σημερινές απαιτήσεις από την εταιρεία Κολούμπια.  Δυστυχώς η προσπάθεια και αυτού του αξιόλογου οργανισμού έπεσε στο κενό, διότι  κατά την απόκτηση της άδειας η Τοπική Αρχή αποφάσισε ότι δεν έχει αρκετό νερό για υδροδότηση (εάν είναι δυνατόν). Αποτέλεσμα να περάσει σε άλλα χέρια, ενώ ο νέος αγοραστής, κατά τον ίδιο, διαπίστωσε κατόπιν μελέτης ότι το κτίριο δεν είχε ικανοποιητική στατική επάρκεια για την λειτουργία του ως τέτοιο και χρειαζόταν στήριξη.  

Έχοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στην ολότητα των τουριστικών θερέτρων είναι αμφίβολη η βιωσιμότητα του ξενοδοχείου, ως έχει, και ως παράδειγμα είναι το κλείσιμο του ξενοδοχείου Forest Park (άνκαι τώρα ευτυχώς βρέθηκε νέος ενοικιαστής για τα περαιτέρω).

Η επιβίωση του ξενοδοχείου ίσως να βρίσκεται σε μια νέας μορφής ανάπτυξης εκτός από το ξενοδοχείο με την ανέγερση διαμερισμάτων/κατοικιών τύπου Condo για διάθεση.  Δυστυχώς με την αλλαγή του κλίματος με τον περιορισμό της περιόδου για χιόνια δεν βοηθά, ενώ από την άλλη οι πιο ψηλές θερμοκρασίες σε χαμηλότερο υψόμετρο (π.χ. Πλάτρες) προσφέρει αυξημένη δυνατότητα εκμετάλλευσης βάσει του κλίματος στον Πρόδρομο.

Η προσπάθεια θα πρέπει να είναι η διατήρηση του ξενοδοχείου και η ενθάρρυνση της περαιτέρω ανάπτυξης, είτε με αύξηση του συντελεστή δόμησης και η μια πολεοδομική ζώνη σε ειδικό καθεστώς με στόχο την επαναλειτουργία του ως ένα πολυδιάστατο ξενοδοχειακό κέντρο (τώρα η ζώνη είναι 20%, ενώ υπάρχει και βάση για αύξηση στο 60%).  

Υπήρξαν κάποτε και οι απαιτήσεις για χρήση του ξενοδοχείου αυτού ως περιφερειακό καζίνο, αλλά αυτό τώρα έχει ξεκαθαρίσει με την οριστικοποίηση του σε άλλες περιοχές.

Τα ορεινά θέρετρα χρήζουν αγάπης από το Κράτος ιδιαίτερα, όχι τόσο με επιχορηγήσεις, αλλά με μια νέα προσέγγιση στην προσφορά βοήθειας.  Προς τούτο παραθέτουμε την αίτηση που υπέβαλε ξένος επενδυτής για την δημιουργία Adventure Park στο Τρόοδος και αναμένει εδώ και 3 χρόνια την εκτίμηση του ενοικίου από το Κτηματολόγιο (όπως μας ανακοίνωσε το Κτηματολόγιο την περασμένη εβδομάδα ότι έχει πολύ φόρτο εργασίας και άρα, πότε;).  Μια παρόμοια κατάσταση επικρατεί και με το έργο Edem στην Γεροσκήπου όπου και εκεί ο επενδυτής αναμένει για χρόνια εκτίμηση του Κτηματολογίου.  Εδώ λοιπόν είναι που χρειάζεται η αγάπη από το Κράτος.  Είναι τόσο δύσκολο να ανατεθεί σε δύο ιδιωτικές εταιρείες να εκτιμήσουν την ενοικιαστική αξία Κυβερνητικής γης για να προχωρήσουν τα έργα;  Όταν η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτήν την γραφειοκρατία, τότε τι θα κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι;

Επειδή όλα τα τουριστικά/έργα υποδομής στην περιοχή του Τροόδους είναι αλληλοεξαρτώμενα για την προσέλκυση επισκεπτών, πληροφορηθήκαμε και τούτο, ότι η δωρεά Τσιρίδη για παλαιοντολογικό πάρκο στον Αμίαντο απορρίφθηκε, διότι θα ήταν «μακριά» από το Πανεπιστήμιο Κύπρου!!  Ένα παρόμοιο θεματικό έργο στην πόλη Brasov της Ρουμανίας με πάρκο δεινοσαύρων αποτελεί πόλο έλξης της περιοχής, με χιλιάδες τουρίστες που βοηθούν στην πληρότητα των τοπικών ξενοδοχείων. Βρέθηκε ο κ. Δάκης Ιωάννου και κατασκεύασε το βοτανικό κήπο στον Αμίαντο και κάτι έγινε, αλλά δεν αρκεί από μόνο του.  Παρομοίως το νοσοκομείο Κυπερούντας πελαγοδρομεί, ενώ οι αθλητικές εγκαταστάσεις στις Πλάτρες και σε άλλα χωριά θα μπορούσαν με ένα νέο σχέδιο στήριξης να αλληλο-ωφεληθούν.

Καλές είναι βέβαια ότι οι ανακοινώσεις για Κυβερνητικές για επενδύσεις στην περιοχή, αλλά είναι ολίγον «μυλλοσφογγίσματα» στην όλη προσπάθεια αναβίωσης.  Ένα από τα έργα που θα βοηθήσουν σημαντικά την περιοχή είναι και ο νέος δρόμος Λεμεσού-Πλατρών, αλλά και αυτός αργεί, ενώ η αποπεράτωση ολόκληρου του έργου είναι αμφίβολης χρονικής διάρκειας.

Επανερχόμενοι στον Πρόδρομο και εκτός από την εξαιρετική φυσική ομορφιά, υπάρχει, ίσως, η δυνατότητα κατασκευής στο Τρόοδος τεχνητού γηπέδου σκι, ορειβασία σε τεχνητούς βράχους, την χρήση της Λίμνης Προδρόμου για παιδικά και άλλα παιγνίδια, όπως τηλεκατευθυνόμενες βάρκες κλπ, την εκτεταμένη προβολή των δύο περιπατικών μονοπατιών στην Χιονίστρα, περιλαμβανομένων και αγώνων «fun games», τόσο από τουρίστες, όσο και ντόπιους, την «αποζημίωση» σε ξενοδόχους των παραλιών με αντάλλαγμα πρόσθετου συντελεστή δόμησης για τουριστικές εγκαταστάσεις στις παραλιακές (και μη) πόλεις, νοουμένου ότι αυτοί θα αναλάβουν την αναβάθμιση παλαιών ξενοδοχείων και κέντρων αναψυχής (ίδε προηγούμενο μας άρθρο επί τούτου) στα ορεινά θέρετρα.

Αξιοπρόσεκτος είναι και ο διορισμός του κ. Παπαδούρη από τον Καλοπαναγιώτη και μπράβο του τι έκανε για το χωριό του και ευελπιστούμε ότι το ευρύ του και ανιδιοτελές πνεύμα που τον διακατέχει, να λάβει υπόψη του, όχι μόνο αυτές, αλλά και άλλες δικές μας εισηγήσεις και άλλους που υποβλήθηκαν στον τύπο.

Η γνωριμία των ξένων στα ορεινά μας θέρετρα είναι σχεδόν ανύπαρκτη και όμως παρατηρούνται παραδοξότητες όπως π.χ. γιατί το ΄Ομοδος να έχει κέντρα με ψηλή πληρότητα και τα άλλα χωριά όχι (πιο πρόσφατα επισκεφθήκαμε και το χωριό Πελένδρι με αξιόλογα κέντρα.  Όντας γνώστης (Α.Λ.) στην αναζωογόνηση των ορεινών θερέτρων από ηλικία 13 ετών με τους αρχικούς τότε Ήρωες των ορεινών θερέτρων, όπως τον Φειδία, Παύλο Λοίζου, τον Αυγουστή (Φοινί), τον Σταύρο στο ΄Ομοδος κλπ, φαίνεται ότι υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό με χώρο για νέους για τέτοιες επενδύσεις (έστω €50.000/ο ένας ανάλογα της βιωσιμότητας τους) να είναι και επίσης μια λύση (ίδε σοκολατερία στις Πλάτρες, σχολή μαγείρων, σχολή ξεναγών κλπ).

Καλή η έγνοια της Κυβέρνησης κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, αλλά χρειάζεται και όραμα και τοπική γνώση.

F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοίζου & Συνεργάτες Λτδ – Εκτιμητές Ακινήτων & Διαχειριστές ΄Εργων Ανάπτυξης

www.aloizou.com.cy 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.