Του Αντώνη Αντωνίου*

Ο τομέας των ακινήτων υπήρξε ανέκαθεν βασικός πυλώνας ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Αναμφίβολα, κάθε μεταβολή στον κύκλο εργασιών του κλάδου, επηρεάζει τα δεδομένα του συνόλου της οικονομίας, της αγοράς εργασίας, αλλά και του επιπέδου ζωής και ευημερίας των πολιτών.

Παράλληλα, είναι κοινή διαπίστωση ότι κάθε χρονική συγκυρία φέρνει μαζί της νέες προκλήσεις και ευκαιρίες -κάποιες φορές απρόβλεπτες, επανακαθορίζοντας τους όρους των στοιχημάτων που επιβάλλεται να κερδηθούν.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

• Μείωση ζήτησης λόγω κοροναϊού

Η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού και οι περιορισμοί που εφαρμόζονται στην Ασιατική ήπειρο, ήδη επηρεάζουν την κυπριακή οικονομία και κατ’ επέκταση την αγορά ακινήτων. Λόγω της θανατηφόρου επιδημίας, είναι ορατή και αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω η κάμψη της ροής των αγοραστών ακινήτων από την Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες που επικέντρωσαν τις προωθητικές τους ενέργειες στη συγκεκριμένη αγορά, αναμένεται να πληγούν σημαντικά. Επιπλέον, είναι συγκλίνουσα άποψη πως εάν δεν υποχωρήσει το πρόβλημα μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του έτους, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

• Πιέσεις στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα

Οι αυστηροί περιορισμοί που τέθηκαν στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (σχέδιο πολιτογράφησης μέσω επένδυσης), αναμένεται να επιφέρουν μείωση στις  πωλήσεις ακινήτων. Ακίνητα αξίας πέραν του €1 εκατ., τα οποία σχεδιάστηκαν για επενδυτές που θα συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, αναμένεται να δεχθούν τις μεγαλύτερες πιέσεις. Η Λεμεσός και η Πάφος, εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν περισσότερο από τις υπόλοιπες πόλεις.

• Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Επιτακτική ανάγκη παραμένει η πάταξη της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση των διαδικασιών και ο εκσυγχρονισμός νομοθεσιών, δομών και πρακτικών. Ο ανταγωνισμός διεθνώς είναι έντονος και οι όποιες δυσλειτουργίες απλώς «σπρώχνουν» τους επενδυτές σε πιο φιλικούς για την επιχειρηματικότητα προορισμούς.

Η αγορά ακινήτων, η οποία τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από απρόβλεπτες αστάθειες και εξωγενείς παράγοντες, καλείται να επαναπροσδιορίσει την πορεία της, αντιμετωπίζοντας τις νέες προκλήσεις και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

• Εξωστρέφεια

Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η εξωστρέφεια του τομέα σε νέες αγορές. Θα πρέπει να εξευρεθούν διάφοροι τρόποι και να δοθούν ελκυστικά κίνητρα για να συνεχίσει να είναι ελκυστική η αγορά ακινήτων από ξένους αγοραστές. Οι ξένοι επενδυτές αποτελούν τους αιμοδότες της οικονομίας μας, με τεράστια συνεισφορά σε παραγωγικούς κλάδους ζωτικής σημασίας. «Κλειδί» σε αυτή την προσπάθεια είναι η ευελιξία και η πολυσυλλεκτικότητα.

• Έμφαση στην ποιότητα

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ποιότητα των έργων, στον συνολικό σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική, την ποιότητα των υλικών και τη φινέτσα που θα τα χαρακτηρίζει. Σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός, ο παράγοντας «ποιότητα» προσθέτει αξία στο προϊόν που προσφέρουμε.

• Αρνητικά Επιτόκια

Οι ντόπιοι αγοραστές είναι κατά κάποιο τρόπο οι κερδισμένοι των εξελίξεων, καθότι αποκτούν πρόσβαση σε ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, λόγω των εκπτώσεων και κινήτρων που προσφέρουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, υπό το φως των νέων δεδομένων. Ως αποτέλεσμα της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων, αρκετοί Κύπριοι καταθέτες επιλέγουν να επενδύσουν σε ακίνητα, λόγω του ότι θεωρούνται χαμηλού ρίσκου και συντηρούν σταθερές αποδόσεις.

Εν κατακλείδι, επιβάλλεται να μελετήσουμε εις βάθος τα νέα δεδομένα και τις τάσεις της αγοράς και μέσα από συλλογική προσπάθεια να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την οικονομία της Κύπρου. Καλούμαστε να εργαστούμε μεθοδικά και δημιουργικά, να αναπτύξουμε μεγαλύτερες ταχύτητες και να διορθώσουμε τις όποιες στρεβλώσεις, ώστε να παραμείνει ο κλάδος ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας.

*Εκτελεστικού Διευθυντή Giovani Group