Του Ανδρέα Α. Ανδρέου*

Θέλετε να αγοράσετε οικόπεδο για να κτίσετε το σπίτι σας ή ένα έτοιμο σπίτι. Ένα από τα πρώτα πράγματα που βάζετε κάτω σαν προϋπόθεση, είναι χωρίς καμία αμφιβολία η περιοχή. Και πολύ καλά κάνετε επειδή η περιοχή πρέπει να σας βολεύει με ένα σωρό πράγματα της καθημερινότητάς σας, όπως προσβάσεις στους χώρους εργασίας σας, τα σχολεία των παιδιών σας, την χείρα βοηθείας που δυνατόν να είναι αναγκαία στην προσπάθειά σας να κάνετε συγκερασμό υποχρεώσεων – όπως για παράδειγμα να είναι κοντά οι γονείς σας για να εξυπηρετούν κάποιες ώρες με τα παιδιά, ενδεχομένως να έχει κοντά βασικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης έτσι ώστε εύκολα να μπορείτε να «πεταχτείτε» σε μια υπεραγορά ή σε ένα φούρνο κ.λπ.

Όλα αυτά είναι στις σκέψεις σας και λίγο – πολύ προκαθορίζουν τις περιοχές ενδιαφέροντός σας. Αν είστε σχετικά ευέλικτοι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία περιοχές οι οποίες είναι υποψήφιες γι’ αυτό το επενδυτικό σας άλμα και από εκεί και πέρα, ρόλο θα παίξουν παράγοντες όπως η γειτονιά, ο χαρακτήρας και η φυσική κατάσταση των σπιτιών που την περιστοιχίζουν και φυσικά η τιμή. Είναι κάποιοι που είστε σχεδόν κάθετοι με την περιοχή. Μπορεί διακαώς να επιθυμείτε να μπείτε σε μια συγκεκριμένη περιοχή – no matter what, ή είστε κάθετοι στο να αποκλείσετε κάποιες περιοχές (no matter what).

Ανεξαρτήτως σε ποια κατηγορία υποψήφιων αγοραστών εμπίπτετε, οφείλετε να προβείτε σε κάποιες έρευνες για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων αφού επενδύσετε και ίσως μετά να είναι αργά. Πέραν των πιο τετριμμένων παραμέτρων που οφείλετε να διερευνήσετε, όπως για παράδειγμα αν υπάρχουν υποθήκες, αν πίσω υπάρχει κάποιο ιστορικό μη εξυπηρετούμενου δανείου, αν υπάρχουν οποιαδήποτε άλλα εμπόδια και περιορισμοί οι οποίοι δύνανται να δυσχεράνουν το έργο της εγκατάστασης και μετέπειτα διαβίωσής σας στον συγκεκριμένο τόπο, καλό είναι να προσπαθήσετε να εξακριβώσετε και άλλα πράγματα που συνήθως είναι λιγότερο εμφανή ή δεν πέρασαν από το μυαλό σας.

Μια κατοικία πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε και να ζούμε άνετα και ευχάριστα. Μια βασική παράμετρος είναι το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή που επιλέγουμε και πιο συγκεκριμένα το πόσο ευάερος και ευήλιος είναι ο χώρος. Είναι περιοχές που επικράτησαν να θεωρούνται πιο σικ και αριστοκρατικές αλλά για όλους τους λάθος λόγους. Μπορεί για παράδειγμα να πνίγονται στην υγρασία κατά την (επιμηκυμένη) καλοκαιρινή μας περίοδο, να μην φυσάει σχεδόν καθόλου, με αποτέλεσμα ενώ πληρώνετε τα μαλλιοκέφαλά σας για να αγοράσετε ένα ακίνητο εκεί να αναγκάζεστε να είστε συνέχεια κλειδωμένοι σε ένα δωμάτιο με το κλιματιστικό.

Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε πόσο ευχάριστα ή μίζερα θα ζείτε εκεί, είναι να επισκεφτείτε τον χώρο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να δείτε τι συνθήκες επικρατούν πριν αγοράσετε. Αν είναι οικόπεδο, τόσο πιο εύκολα αφού θα μπορέσετε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας για τον προσανατολισμό του μελλοντικού σας σπιτιού, για το πού και πώς θα βάλετε τα υπνοδωμάτια, το καθημερινό, την κουζίνα, τη βεράντα και τον κήπο σας. Μην φοβηθείτε και πηγαίνετε εκεί το πρωί με το χάραμα του φωτός, το μεσημέρι όταν ο ήλιος δίνει τα ρέστα του, αλλά ακόμη πιο σημαντικό, πηγαίνετε εκεί αργά το βράδυ που είναι ίσως η πιο σημαντική περίοδος του εικοσιτετραώρου σας. Ένα ωραίο δροσερό αεράκι μπορεί να είναι deal- breaker αφού αυτό θα σημαίνει άνετα, δροσερά και ανθρώπινα βράδια με φυσικό αερισμό, ευχάριστες συναθροίσεις με φίλους στον κήπο για ένα μπάρμπεκιου ή ένα πάρτι κλπ. Αν από την άλλη είναι πνιγμένο στην υγρασία και δεν κουνιέται φύλλο σε βαθμό που δεν αναπνέετε, τότε μήπως θα πρέπει να σκεφτείτε δυο και τρεις φορές πριν κάνετε το βήμα; Αλλά δεν αρκεί το αεράκι. Θέμα είναι και το τι μπορεί να φέρνει μαζί του. Ίσως να μην είναι καλή ιδέα αν νυχθημερόν σας φέρνει οσμές από μάντρες ζώων, το αποχετευτικό, ένα βιολογικό σταθμό ή κάποιο εστιατόριο της περιοχής.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να είναι κεκαλυμμένο είναι το … υπέδαφος. Είναι κάποιες περιοχές που έχουν πρόβλημα υπεδάφους και να χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες ασχέτως αν είναι ενταγμένες σε οικιστικές ζώνες. Άρα μη δελεαστείτε από μια χαμηλή τιμή, ίσως υπάρχει λόγος που η τιμή είναι υπερβολικά χαμηλή. Αυτές οι περιοχές είναι γνωστές και μια απλή έρευνα μπορεί να σας γλιτώσει από κακοτοπιές.

Παρόμοιο με το πιο πάνω αλλά ίσως λιγότερο επικίνδυνης μορφής είναι το οικόπεδο να είναι μπαζωμένο και εσείς να νομίζετε ότι αγοράζετε ένα υψωματάκι, ενώ στην ουσία αγοράζετε ένα λάκκο γεμάτο καλυμμένα μπάζα πάνω από τα οποία έχει βλαστήσει και χορτάρι. Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη αν έχει κάτι τέτοιο υπόψη του ή ακόμη καλύτερα βάλτε το σαν ρήτρα επιστροφής χρημάτων στο συμβόλαιο. Εκεί θα ωθήσετε τον ιδιοκτήτη (αν πραγματικά δεν ξέρει) πριν υπογράψει να βάλει έναν εκσκαφέα να τραβήξει δυο- τρεις αυλακιές που θα δείξουν τι έχει από κάτω. Έτσι όλοι θα ξέρετε καλύτερα.

Αν αγοράζετε υφιστάμενο σπίτι, μια ενδελεχής αυτοψία θα δείξει αν υπάρχει πρόβλημα υπεδάφους. Κοιτάξετε για καθιζήσεις, για οριζόντιες ή/ και διαγώνιες βαθιές ρωγματώσεις σε τοιχοποιίες, σε «ανεξήγητα» βαθουλώματα σε βεράντες, πλακόστρωτα και πατώματα. Επίσης δείτε με σκεπτικισμό τυχόν επιπόλαια και βεβιασμένα «πατσιαρίσματα».

Μια τέτοιου είδους επένδυση είναι σοβαρή υπόθεση. Γι’ αυτό κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για να μην εγκλωβιστείτε. Ενώ σίγουρα η τιμή πώλησης μπορεί να λέει πολλά, δεν μπορεί να τα λέει όλα. Τελικός κριτής είστε εσείς.

*Ανδρέας Α. Ανδρέου, MRICS - CEO, APS Andreou Property Strategy - Chartered Surveyors