«Τσουχτερά» τα ενοίκια σε όλη τη χώρα

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές των διαμερισμάτων για φοιτητές, παρά το γεγονός ότι την περυσινή χρονιά δεν άνοιξαν οι πανεπιστημιακές σχολές. Δεκάδες χιλιάδες γονείς που το παιδί τους περνάει σε σχολή σε άλλη πόλη βρίσκονται σε αναζήτηση φοιτητικής στέγης, με τα έξοδα να οδηγούν σε στενόχωρους υπολογισμούς ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας για πολλούς, παρά τη χαρά της εισόδου στο πανεπιστήμιο. Σημαντικό πρόβλημα το έλλειμμα φοιτητικών εστιών, καθώς λιγότερο από το 10% των φοιτητών και φοιτητριών καλύπτεται από τις υπάρχουσες θέσεις.

«Τα αξιοπρεπή διαμερίσματα κοντά στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου είναι πολύ ακριβά. Για γκαρσονιέρες των 25 και 30 τετραγωνικών μέτρων οι ιδιοκτήτες ζητούν 300 ευρώ, ενώ για λίγο μεγαλύτερο διαμέρισμα, ας πούμε 40 τ.μ., πάμε στα 350-380 και πάνω. Βάλε κοινόχρηστα, ρεύμα, θέρμανση, πώς να τα καταφέρουμε;» λέει στην «Κ» η κ. Μαρία Ευαγγέλου, η κόρη της οποίας περνάει σε σχολή στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. «Είπαμε να κοιτάξουμε σε πιο μακρινές περιοχές, όντως οι τιμές είναι πιο χαμηλές, υπάρχουν και δυάρια στα 300-320 ευρώ, αλλά από την άλλη το παιδί θα χάνει χρόνο και χρήματα στις συγκοινωνίες…», συμπληρώνει.

Με την ανακοίνωση των βάσεων και την οριστικοποίηση της σχολής που περνούν οι πρωτοετείς φοιτητές, χιλιάδες γονείς μαζί με τα παιδιά τους ξεχύνονται για να κλείσουν φοιτητικές κατοικίες. Πολλοί έχουν ήδη προχωρήσει σε έρευνα.

«Η κίνηση είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, που υπήρχε τελείως νέκρα. Πυκνώνουν τα τηλεφωνήματα ζήτησης από τους γονείς, καθώς παρά τα προβλήματα φαίνεται πως τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν φέτος. Βεβαίως, δεν έχουμε φτάσει τα επίπεδα του 2019, όταν η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη. Υπήρχαν γονείς που δεν μπορούσαν να βρουν ένα ικανοποιητικό σπίτι για τα παιδιά τους και δεν ήξεραν τι να κάνουν. Είχα δει μέχρι και να βάζουν τα κλάματα στο γραφείο μου…», λέει στην «Κ» ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος των μεσιτών της Αθήνας.

«Φέτος παραμένουν τσουχτερές οι τιμές για τη φοιτητική στέγη, δυστυχώς δεν έσπασαν λόγω της περυσινής κατάστασης, παρέμειναν στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Στην Αθήνα, ειδικά στις περιοχές κοντά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα έχει διαμορφωθεί ως κάτω όριο το επίπεδο των 300-350 ευρώ», συμπληρώνει ο κ. Ποταμιάνος. «Κι αυτό παρά τη στάση αναμονής που διατηρεί ένα μέρος των οικογενειών».

Πώς διαμορφώνεται πιο συγκεκριμένα ο χάρτης των τιμών; «Στην Αθήνα για γκαρσονιέρα ή μικρό δυάρι η τιμή ενοικίασης κινείται από 7 έως 10 ή 11 ευρώ το τετραγωνικό, ανάλογα με την περιοχή και την κατάσταση. Οσο πλησιάζουμε πιο κοντά στις έδρες των πανεπιστημιακών σχολών οι τιμές ανεβαίνουν και τείνουν προς τα ανώτερα επίπεδα, όπως για παράδειγμα σε Ζωγράφου, Ιλίσια και Παγκράτι. Αλλά και κοντά στο Πάντειο, σε Νέο Κόσμο και Κουκάκι. Το ίδιο ισχύει κοντά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε δήμους όπως Αιγάλεω και Χαϊδάρι. Γενικά, όπου είναι κοντά πανεπιστήμιο είναι hot σημείο από πλευράς τιμών», παρουσιάζει την εικόνα ο πρόεδρος των μεσιτών Αθήνας.

Πώς επηρέασε την κατάσταση η έξοδος πολλών διαμερισμάτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, που στο κέντρο της Αθήνας έχει φτάσει το 40% σε σχέση με το 2019; «Δεν έπεσαν οι τιμές, αφενός γιατί πολλά έχουν ήδη ενοικιαστεί από άλλες κατηγορίες πολιτών, αφετέρου γιατί καθώς τα διαμερίσματα αυτά είναι πλήρως εξοπλισμένα και επιπλωμένα είναι αρκετά ακριβά, φτάνοντας μέχρι και τα 12 ευρώ το τετραγωνικό. Ενα παράδειγμα που έχω πρόχειρο: Διαμέρισμα 50 τ.μ. στο Παγκράτι, πλήρως εξοπλισμένο, προς 550 ευρώ τον μήνα. Δεν μπορεί ένας φοιτητής ή μια φοιτήτρια να ανταποκριθεί σε αυτές τις τιμές», απαντά ο κ. Ποταμιάνος.

Ανάλογες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι γονείς που ψάχνουν σπίτι για τα παιδιά τους στην Πάτρα. Ο Δημήτρης Μπαρμπούλης ταξίδεψε από την Αθήνα στην Πάτρα, καθώς ο γιος του περνάει σε σχολή στην αχαϊκή πρωτεύουσα. «Υπήρχαν πολλά ενοικιαστήρια στους δρόμους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλα ήταν σπίτια κατάλληλα. Αρχικά κοιτάξαμε στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, όπου δύο – τρία διαμερίσματα που είδαμε, με εμβαδόν γύρω στα 30 τ.μ., ενοικιάζονταν από 250 ευρώ –ανακαινισμένο 15ετίας– έως 280 ευρώ ένα νεόδμητο, αλλά με κακή διαρρύθμιση. Στο κέντρο είδαμε πιο παλιά διαμερίσματα, όχι πάντα σε καλή κατάσταση, όπως για παράδειγμα ένα εμβαδού 40 τ.μ. για το οποίο ζητούσαν 300 ευρώ. Για ένα άλλο, 45 τ.μ., παλιό αλλά ανακαινισμένο και εξοπλισμένο, ζητούσαν 450 ευρώ. Δεν ξέρω πού θα καταλήξουμε, αλλά για εμάς που ζούμε από τον μισθό μας είναι δύσκολο να τα βγάλουμε πέρα», συμπληρώνει. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μεσιτικά γραφεία ζητούν από μισό έως ένα νοίκι σε περίπτωση συμφωνίας, τα οποία πρέπει να προστεθούν στα δύο νοίκια της εγγύησης.

Στην Πάτρα επισκέφτηκαν και μια πενταώροφη οικοδομή, διαμορφωμένη σαν ιδιωτική φοιτητική εστία, με δωματιάκια των 25-30 τ.μ., με βασικό εξοπλισμό και δωρεάν wifi, ενώ υπάρχουν και κοινόχρηστα πλυντήρια. «Δεν υπάρχει όμως θέρμανση, για την οποία θα χρησιμοποιηθεί μάλλον ηλεκτρική συσκευή και ηλιακός θερμοσίφωνας, άρα θα είναι ακριβό το ηλεκτρικό ρεύμα», σημειώνει ο κ. Μπαρμπούλης. Το μηνιαίο κόστος ενοικίασης είναι 385 ή 425 ευρώ, ανάλογα με το πού «βλέπει» το διαμέρισμα.

Δεν λείπουν και τα ευτράπελα. «Μερικοί ιδιοκτήτες θεωρούν πως οι φοιτητές είναι κατώτερου επιπέδου ενοικιαστές, που μπορούν να μείνουν σε “στάβλους”, λες και είναι ζώα. Σε εμάς πρότειναν διαμερίσματα ανήλιαγα, με υγρασία και μούχλα και απίστευτη βρώμα, σε τιμές… λουξ!» μας λέει η κ. Ευαγγέλου. Στην Πάτρα υπήρχε από κάποιους μεσίτες παράλληλο πλασάρισμα ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας· μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Λύση η συγκατοίκηση

Σύμφωνα με την άποψη των μεσιτών, η εικόνα που διαμορφώνεται και πανελλαδικά είναι παρόμοια της Αθήνας. Οι τιμές ενοικίασης κρατούνται υψηλά, παρά το περυσινό τέλμα και τη δίχρονη περιπέτεια της πανδημίας.

«Τι θα μπορούσε να ανακουφίσει τις οικογένειες στις σημερινές συνθήκες; Η αναζήτηση διαμερίσματος όχι τόσο κοντά στις σχολές, υπάρχει πάντα η δυνατότητα χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ταυτόχρονα, η ενοικίαση μεγαλύτερου διαμερίσματος και η συγκατοίκηση φοιτητών. Οσο πιο μεγάλο είναι ένα διαμέρισμα τόσο πέφτει η τιμή του αναλογικά. Ενα διαμέρισμα 100-120 τ.μ. μπορεί να ενοικιαστεί από 6-8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ενα κόστος γύρω στα 700 ευρώ θα μπορούσε να μοιραστεί σε τρία παιδιά και να είναι πολύ πιο προσιτό», λέει ο κ. Ποταμιάνος.

Το σίγουρο είναι πως υπάρχει μεγάλο έλλειμμα δημόσιας φοιτητικής στέγης, φοιτητικών εστιών αλλά και υποστήριξης των οικογενειών που σπουδάζουν παιδιά μακριά από τα σπίτια τους.

Πηγή: Η Καθημερινή 

https://www.kathimerini.gr/society/561478348/to-dyskolo-stayrolexo-tis-foititikis-stegis/