Του Αντώνη Λοΐζου*

Από το έτος 1980 αρθρογραφούμε για θέματα που αφορούν την οικοδομική βιομηχανία και στα 2.000 περίπου Ελληνικά και 1.500 Αγγλικά άρθρα μας, καταπιανόμαστε με τα προβλήματα και τις δικές μας σκέψεις/εισηγήσεις για την διόρθωσή τους.

Τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται στα ΜΜΕ το πρόβλημα των ψηλών ενοικίων που εκτός από το κοινωνικό πρόβλημα που προκαλούν (τα ενοίκια) έχουμε τώρα και πολύπλευρες επιπτώσεις, τόσο όσο αφορά την μη ικανοποιητική προσφορά οικιστικών μονάδων/διαμερισμάτων, όσο και τον επηρεασμό τους στην αποθάρρυνση φοιτητών στις δικές μας ανώτερες σχολές/πανεπιστήμια, ιδιαίτερα στην προσέλκυση φοιτητών εκτός Κύπρου.

Υποβλήθηκαν προς τούτο από διάφορους (πολιτικούς και άλλους) διάφορες εισηγήσεις που εκτός από την συνήθη απαίτηση (από όλους σε άλλα θέματα) την επιδότηση του ενοικίου (που ίσως να προκαλέσουν την περαιτέρω ώθηση προς τα άνω), την προσφορά μονάδων από τον Δήμο Λεμεσού (θα το μετανιώσει σε 2-3 χρόνια για αυτό το εγχείρημα – ίδε σχετική μας αρθρογραφία επί τούτου), ενώ άλλες εισηγήσεις υποβάλλουν την «φιλοξενία» φοιτητών σε ιδιωτικές οικιστικές μονάδες με €200/μήνα.  Ωραίες οι εύηχες ανακοινώσεις που όμως δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος, ενώ η αναμενόμενη αύξηση των φοιτητών (κατά το Υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός τους θα διπλασιαστεί) δεν φαίνεται να επιλύει το θέμα.

Επίσης αναφερθήκαμε από την πρώτη ημέρα της δημοσίευσης των «κινήτρων» για φοιτητικές εστίες ότι είναι σχεδόν ένα δώρο-άδωρο εάν τα ίδια τα πανεπιστήμια δεν είναι πρόθυμα να βοηθήσουν, όπως την ανάληψη της πληρωμής των ενοικίων από τους φοιτητές τους, το θέμα του προβλήματος του ενοικιοστασίου (υπάρχει εισήγηση εκ μέρους μας) κλπ.  Ταυτόχρονα η αδιαφορία/ανικανότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους σε κάποιο βαθμό και μας ξενίζει η αδιαφορία του Κράτους που παρόλο τα ιδρύματα αυτά τους παραχωρεί κρατική γη, χαμηλότοκα δάνεια (1%) και άλλα, κοστίζουν στο κόστος κατασκευής και μόνο διπλάσια/τριπλάσια σε κόστος από τον ιδιωτικό τομέα.  Θυμίζουμε το θέμα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που σε συνάντηση μας για τι θέμα, μας πληροφόρησε ο υπεύθυνος της υπηρεσίας ότι δεν θα εμπλακεί το πανεπιστήμιο σε «παλιοπράγματα» που κατασκευάζει ο ιδιωτικός τομέας!! (δηλαδή καλύτερα να μην έχουμε ικανοποιητικό αριθμό διαμερισμάτων, παρά να έχουμε, έστω και χαμηλότερης ποιότητας (κατά το Πανεπιστήμιο) μονάδες.

Και όμως το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που είναι έτοιμος να προσφέρει τον ανάλογο αριθμό μονάδων και σε διάφορες τοποθεσίες, μονάδες με κίνητρα που δεν θα κοστίσουν στο Κράτος χρήματος, παρά μόνο αναβολή εισπράξεων του Φ.Π.Α.  

Ως εκ τούτου παραθέτουμε παράδειγμα πελάτη μας για ανέγερση 160 φοιτητικών εστιών δίπλα (50 μ. μακριά) από το Πανεπιστήμιο Κύπρου που ήταν μεν βιώσιμο και με ύπαρξη χρηματοδότησης, αλλά προσθέτοντας το Φ.Π.Α. του 19% αύξησε το κόστος σε τέτοιο βαθμό που έδειχνε αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.  Ως εκ τούτου εισηγηθήκαμε όπως το Φ.Π.Α. του 19% μειωθεί στο 5% με την υποχρέωση του ιδιοκτήτη μα ενοικιάζει τις μονάδες του για περίπου 8-10 χρόνια και εάν πωλήσει ο ιδιοκτήτης τις μονάδες του, να καταβάλει στο Κράτος την κατ’ αναλογία διαφορά (14%).

Άλλο θέμα είναι και η ανοησία της ύπαρξης ελάχιστου εμβαδού των οικιστικών μονάδων.  Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, «η αγορά θα πρέπει να κατασκευάζει μονάδες που να μπορούν οι αγοραστές να πληρώνουν».  Όχι όμως εμείς οι γαλαζοαίματοι Κύπριοι, διότι η θέση της Πολεοδομίας είναι ότι «ο Κύπριος θα πρέπει να ζει σε αξιοπρεπείς μονάδες».  Τι ανοησία είναι και αυτή, που κατά προέκταση ο Κύπριος δεν πρέπει να οδηγεί φθηνό αυτοκίνητο, ανεξάρτητα εάν έχει χρήματα για αυτά ή όχι.

Δεν θα πρέπει να μας ξεφεύγει και το θέμα των απλήρωτων κοινοχρήστων και η δαιδαλώδης διαδικασία για έξωση κακο-ενοικιαστών που δεν ενθαρρύνουν επενδυτές για εισόδημα.

Έτσι παραπαίουμε αγαπητοί μας αναγνώστες για ένα θέμα που είναι πολύ επείγον και θα έπρεπε να λυθεί τουλάχιστον προ διετίας, φθάνει η πολιτεία αυτή να έχει κάποιο όραμα στην όλη προσέγγιση, ενώ δεν θα ήταν αδύνατο να εισηγηθούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να τραβήξει το αυτί τουλάχιστον των κρατικών ιδρυμάτων ως ξεκίνημα.  Ίσως να εμπλέξουμε και τους φοιτητές στην όλη προσπάθεια, σε μια προσπάθεια αφύπνισης της όλης ακατανόητης κατάστασης.

*F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες ΕΠΕ – Εκτιμητές Ακινήτων, Πωλητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

www.aloizou.com.cy 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.