Του Μαρίνου Κυναιγείρου* 

Η τεχνολογική εποχή είναι εδώ και όλοι καλούμαστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να συμβαδίσουμε, στο μέτρο του δυνατού, με την ραγδαία ομολογουμένως εξέλιξή της. Σίγουρα τα οφέλη από την αξιοποίηση της τεχνολογίας είναι πολλά και συμβάλλουν καθοριστικά πλέον στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των κτηματομεσιτικών επιχειρήσεων, στην προσέλκυση και στη βελτίωση της επαφής τους με τους πελάτες τους, αλλά και στην απλοποίηση διαδικασιών.

Η αξιοποίηση των τεχνολογικών και ψηφιακών μέσων βλέπουμε ότι αποκτά με την πάροδο του χρόνου ολοένα και μεγαλύτερα ερείσματα στον τομέα των ακινήτων. Η αγορά των ακινήτων έχει ανάγκη την τεχνολογία καθώς συμβάλλει ουσιαστικά στη λειτουργία της και καθοριστικά στην ανάπτυξή της. Το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών έχοντας εντοπίσει εγκαίρως αυτή την αναγκαιότητα έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά έργων και δράσεων, που σκοπό έχουν αφενός τη βελτίωση της επαφής του με τους αδειούχους κτηματομεσίτες και αφετέρου την επαφή του κοινού με τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και το ίδιο το Συμβούλιο. 

Ταυτόχρονα και παράλληλα με την τεχνολογική εξέλιξη και τα καλά που κουβαλά, βλέπουμε ότι αναπτύσσεται και ένα άλλο παρασιτικό οικοσύστημα «εγκληματικών στοιχείων», το οποίο καραδοκεί και απειλεί να «απαγάγει» τις εργασίες ολόκληρων οργανισμών. Στην Κύπρο έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες αρκετές κυβερνοεπιθέσεις με τις πλέον γνωστές να είναι αυτές στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ως επαγγελματίες του τομέα των ακινήτων έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της κυβερνοεπίθεσης, που παρέλυσε τις εργασίες του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν πράξεις για αρκετές μέρες.

Αυτή η κυβερνοεπίθεση θα πρέπει να ηχήσει ως καμπανάκι αφύπνισης για τους κινδύνους που καραδοκούν στη νέα αυτή ψηφιακή εποχή καθώς είχε ως αποτέλεσμα να παγώσει τις εργασίες ενός από τους πλέον σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, αυτού των ακινήτων. Ο ίδιος κίνδυνος είναι υπαρκτός και για τις επιχειρήσεις του τομέα, οι οποίες μπορούν επίσης να πέσουν θύματα κυβερνοεπιθέσεων. Είναι σημαντικό ως εκ τούτου να οχυρωθούν τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας για να μπορούν να αποτρέψουν τέτοιου είδους επιθέσεις. Για να το επιτύχουμε αυτό και να μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε τα οφέλη της ψηφιακής εξέλιξης θα πρέπει να επενδύσουμε στην κυβερνοασφάλεια, στην εκπαίδευση του προσωπικού μας και εμάς των ιδίων. Άρα θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διασφαλίσουμε ότι οι τεχνολογικές λύσεις που χρησιμοποιούμε είναι ασφαλείς και δεν πρόκειται να ζημιώσουν ούτε εμάς ή ακόμα χειρότερα τους πελάτες μας.

Γενικότερα για την οικονομία είναι πάρα πολύ σημαντική η υλοποίηση του μεγάλου εγχειρήματος του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς μπορεί να προωθήσει ένα νέο οικονομικό μοντέλο, το οποίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργήσει νέα δυναμική με την αξιοποίηση των ψηφιακών και αναδυόμενων τεχνολογιών. 

*MRICS, Πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών