Του Μαρίνου Κυναιγείρου* 

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων ή αν προτιμάτε η ημερήσια ενοικίαση είναι ένα θέμα, το οποίο επιβάλλεται να απασχολήσει σοβαρά τις αρμόδιες Αρχές και την κυβέρνηση. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί σήμερα δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι αυτοί του τουρισμού και των ακινήτων, το κράτος χάνει έσοδα από φόρους, ενώ οι επιπτώσεις επηρεάζουν γενικότερα την κοινωνία και τους πολίτες.

Σπρώχνει στα ύψη τις τιμές των ενοικίων

Η ημερήσια ενοικίαση οικιών, αλλά κυρίως διαμερισμάτων αποτελεί έναν από τους παράγοντες που οδηγούν σε άνοδο τις τιμές των ενοικίων, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός ακινήτων δεν διατίθενται στην αγορά της μακροχρόνιας ενοικίασης. Είναι λοιπόν ένας από τους λόγους της κατακόρυφης αύξησης των τιμών για ενοίκια καθώς αφαιρούν ένα σημαντικό απόθεμα από την προσφορά ακινήτων σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης για ενοίκια λόγω των ψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού που καθιστούν δύσκολη την αγορά κατοικίας. Εάν πάμε κάποια χρόνια πίσω και δούμε τις τιμές των ενοικίων θα διαπιστώσουμε ότι αυτές αυξήθηκαν αμέσως μετά την μαζική εφαρμογή στην Κύπρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κακή εικόνα για τον τουρισμό

Λόγω της ενασχόλησής μας με την αγορά των ακινήτων γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων που προκαλούν ζημιά στην επωνυμία της τουριστικής Κύπρου και αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας. Υπάρχουν περιπτώσεις που ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, τα οποία διατίθενται με το καθεστώς της ημερήσιας ενοικίασης, δεν παρέχουν ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση των πολυκατοικιών στις οποίες βρίσκονται τα ακίνητά τους ή παρουσιάζουν ακόμη και παραπλανητικές φωτογραφίες στους υποψήφιους ενοικιαστές για να τους δελεάσουν. Όταν οι τουρίστες αφιχθούν στην Κύπρο και επισκεφθούν το κατάλυμα τότε διαπιστώνουν ότι άλλο τους έδειξαν και άλλο… τους ενοικίασαν. Πολλές φορές πρόκειται για διαμερίσματα σε πολυκατοικίες, που βρίσκονται σε κακή κτιριακή κατάσταση, χωρίς ανελκυστήρα, χωρίς συντήρηση, χωρίς υπηρεσίες καθαρισμού και ελλιπή ασφάλεια. Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς δεν υπάρχει αυστηρή νομοθεσία για τα υποστατικά ημερήσιας ενοικίασης και δεν λειτουργούν στην βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα ξενοδοχεία, τα οποία καλούνται να λειτουργούν με συγκεκριμένα πρότυπα.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει και είναι άκρως ανησυχητική. Τον περασμένο Φεβρουάριο σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αρμόδιος λειτουργός του κράτους έλεγε: «Περάσαμε τις 6.700 σε καταλύματα και σε κλίνες ξεπερνούμε τις 30.000». Την ίδια περίοδο μια απλή αναζήτηση στην πλατφόρμα Airdna ήταν αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι τα ενεργά υποστατικά βραχυχρόνιας μίσθωσης στις πόλεις και επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου ξεπερνούσαν τις 15.000. Γίνεται αντιληπτό ότι η μεγάλη αυτή απόκλιση στους αριθμούς των εγγεγραμμένων στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων του Υφυπουργείου Τουρισμού  με αυτά που διατίθενται προς ημερήσια ενοικίαση στις διαθέσιμες πλατφόρμες συνεπάγεται τεράστια διαφυγόντα κρατικά έσοδα από φόρους.

Κλειδί ο έλεγχος

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση και να προχωρήσει στην θέσπιση κανόνων λειτουργίας και στη δημιουργία των κατάλληλων μηχανισμών ελέγχου των εγγεγραμμένων στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού αλλά κυρίως εντοπισμού όσων δεν είναι αδειοδοτημένα. Είναι δουλειά του κράτους και της κυβέρνησης να φράξει επιτέλους το ξέφραγο αμπέλι, που λειτουργεί εις βάρος των πολιτών, αλλά και των επαγγελματιών τόσο του τομέα των ακινήτων όσο και του τουρισμού. Εισήγησή μας είναι να αδειοδοτηθούν για ημερήσια ενοικίαση μόνο ξενοδοχεία και οργανωμένα συγκροτήματα κατοικιών στη βάση συγκεκριμένων παραμέτρων και κριτηρίων.

*MRICS, Πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών