Σημαντικά συμπεράσματα για τις πράξεις και τις αξίες των ακινήτων που πωλήθηκαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2024 εξάγονται από την ανάλυση των συγκριτικών πωλήσεων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, την οποία παρουσιάζει στο τριμηνιαίο του «Ενημερωτικό Δελτίο για την αγορά Ακινήτων» το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών. Η επεξεργασία των στοιχείων επικεντρώνεται στις τέσσερεις βασικές κατηγορίες ακινήτων (διαμερίσματα, οικίες, οικόπεδα και χωράφια) και στοχεύει στην αποτύπωση της μέσης αξίας των πωλήσεων που ολοκληρώθηκαν σε κάθε επαρχία και του αριθμού των πράξεων.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι τα στοιχεία για τις μέσες τιμές δεν αφορούν μόνο τις πωλήσεις, που γίνονται στις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Αντίθετα, προκύπτουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πωλήσεις που γίνονται εντός των γεωγραφικών ορίων της κάθε επαρχίας. «Η ανάλυση των μεταβιβάσεων, δείχνει ότι τα διαμερίσματα  συγκεντρώνουν μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, σε σύγκριση με τις οικίες, ενώ οι πωλήσεις οικοπέδων και οικιστικών χωραφιών συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης», σημειώνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου. 

Διαμερίσματα

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκαν στις Συγκριτικές Πωλήσεις Παγκύπρια 421 μεταβιβάσεις διαμερισμάτων και οι περισσότερες έγιναν στην επαρχία Λευκωσίας. Η υψηλότερη μέση αξία διαμερισμάτων καταγράφεται στην επαρχία Λεμεσού (€208.220) και είναι σημαντικά πιο πάνω από τη μέση αξία των διαμερισμάτων που μεταβιβάστηκαν στις υπόλοιπες επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Στην επαρχία Λευκωσίας η μέση αξία των διαμερισμάτων ήταν €131.841, στην Λάρνακα €116.914, στην Πάφο €107.175 και στην ελεύθερη Αμμόχωστο €105.182.

Οικίες

Στην αγορά των οικιών περιλήφθηκαν στις Συγκριτικές Πωλήσεις 244 πράξεις Παγκύπρια την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024 και η επαρχία Λευκωσίας συγκέντρωσε περισσότερες από τις μισές πωλήσεις φθάνοντας τις 137. Χαμηλά στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων κινήθηκε η επαρχία Λάρνακας, την οποία ξεπέρασε σε πωλήσεις η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, που κατέγραψε και την υψηλότερη μέση αξία στις οικίες (€393.497). Η μέση αξία των 60 πράξεων στην επαρχία Λεμεσού ήταν €209.917, οριακά πιο κάτω στις €206.436 ήταν η μέση αξία στη Λάρνακα, ενώ στην Λευκωσία διαμορφώθηκε στις €138.488 και στην Πάφο στις €96.925. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία αφορούν στις μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν σε ολόκληρη την επαρχία, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων και όχι μόνο στα αστικά κέντρα.

Οικόπεδα

Λευκωσία και Λάρνακα είναι οι επαρχίες που κυριάρχησαν στις πωλήσεις οικοπέδων, με βάση το δείγμα των μεταβιβάσεων από τις Συγκριτικές Πωλήσεις του πρώτου τριμήνου, συγκεντρώνοντας μαζί 284 από τις 462 πράξεις, που ολοκληρώθηκαν Παγκύπρια. Σε επίπεδο μέσων αξιών όμως οι υψηλότερες εντοπίζονται στις επαρχίες Πάφου (€276.468) και Λεμεσού (€207.875). Ακολουθούν η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου με μέση αξία €196.857, η επαρχία Λάρνακας με €182.350 και η επαρχία Λευκωσίας με €167.966. Σημειώνεται πως πολλά Οικόπεδα μπορεί να έχουν αρκετά μεγάλο εμβαδόν ενώ άλλα να περιλαμβάνουν κτίσματα εξ’ ου και η υψηλή αξία που καταγράφεται.

Χωράφια

Οι επαρχίες Λευκωσίας (370) και Λεμεσού (365) καταγράφουν μαζί τις περισσότερες (735) από τις 1.206 πράξεις που ολοκληρώθηκαν το πρώτο τρίμηνο Παγκύπρια. Σε μέσες αξίες, τα χωράφια ήταν ακριβότερα στην επαρχία Πάφου (€119.249) και φθηνότερα στην επαρχία Λευκωσίας (€82.192). Στις άλλες τρείς επαρχίες οι μέσες αξίες των χωραφιών κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα.

1ο Τρίμηνο    2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΛΕΜΕΣΟΣ

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΠΑΦΟΣ

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

 

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

170

86

78

65

22

Μέση αξία

€131.841

€208.220

€116.914

€107.175

€105.182

 

ΟΙΚΙΕΣ

137

60

11

20

16

Μέση αξία

€138.488

€209.917

€206.436

€96.925

€393.497

 

ΟΙΚΟΠΕΔΑ

143

90

141

67

21

Μέση αξία

€167.966

€207.875

€182.350

€276.468

€196.857

 

ΧΩΡΑΦΙΑ

370

365

196

177

98

Μέση αξία

€82.192

€96.592

€94.102

€119.249

€94.175

Πηγή: Συγκριτικές πωλήσεις Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας - Επεξεργασία: Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών

Ονειρεύεσαι εδώ και χρόνια να αποκτήσεις το δικό σου οικιστικό ακίνητο και να ζεις δίπλα στη θάλασσα; Αναζητείς επιλογές επένδυσης σε ακίνητα τουριστικών περιοχών που θα προσφέρουν υψηλές βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες αποδόσεις; Ψάχνεις το εξοχικό των ονείρων σου σε παραλιακές περιοχές;

Αν η απάντηση – έστω και σε ένα από τα πιο πάνω ερωτήματα - είναι ναι, τότε η νέα εκστρατεία της Altamira Real Estate είναι για σένα!

Η ομάδα της Altamira Real Estate έχει ξεκινήσει ήδη την ετοιμασία ενός χαρτοφυλακίου διαμερισμάτων και επαύλεων το οποίο περιλαμβάνει πέραν των 1000 οικιστικών μονάδων σε τουριστικά συγκροτήματα, σε δημοφιλείς παραλιακές περιοχές του νησιού, που θα διατίθενται σταδιακά στην αγορά το επόμενο διάστημα.

Η πρώτη συλλογή ακινήτων παρουσιάζεται σήμερα Τρίτη 30 Απριλίου και περιλαμβάνει 28 διαμερίσματα και επαύλεις σε τουριστικά συγκροτήματα παραλιακών περιοχών, όλα ετοιμοπαράδοτα, ανακαινισμένα σε πολύ καλή κατάσταση συντήρησης και όπως πάντα στις πιο προσιτές τιμές.

Τα επιλεγμένα ακίνητα της εκστρατείας εντοπίζονται στις τουριστικές περιοχές του νησιού όπως ο Άγιος Τύχωνας Λεμεσού, η Πύλα, ο Μαζωτός και η Τερσεφάνου της επαρχίας Λάρνακας, τα Κούκλια, η Πόλης Χρυσοχούς της επαρχίας Πάφου, η Σωτήρα και το Παραλίμνι της επαρχίας Αμμοχώστου.

Η εκστρατεία έρχεται την κατάλληλη στιγμή, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και η ζήτηση οικιστικών ακινήτων – ειδικά σε τουριστικές περιοχές – είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ παράλληλα οι διαθέσιμες μονάδες σε καλές τιμές παραμένουν δυσεύρετες στην ευρύτερη αγορά!

Τα επιλεγμένα ακίνητα μπορούν να αξιοποιηθούν αμέσως και είναι ιδανικά για ιδιοκατοίκηση ή ενοικίαση ως εξοχικές κατοικίες και τουριστικά καταλύματα, καθώς διαθέτουν άριστες προσβάσεις στις όμορφες παραλίες του νησιού αλλά και στο τουριστικό κέντρο των περιοχών όπου βρίσκονται. Παράλληλα διαθέτουν άμεση πρόσβαση σε όλων των ειδών τις υπηρεσίες και ανέσεις, τον αυτοκινητόδρομο αλλά και τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Η εκστρατεία έχει διάρκεια δύο εβδομάδων και το άνοιγμα προσφορών θα γίνει την Τρίτη, 14 Μαΐου, στις 10 το πρωί. Το κοινό μπορεί να επιλέξει την ευκαιρία που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του, μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας www.altamirarealestate.com.cy, και να επιλέξει από τα συγκεκριμένα οικιστικά ακίνητα.

Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Altamira Real Estate ή να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο στο 8000 8200 ή/και στο 22 696 500, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή μεταξύ των ωρών 8π.μ. και 5μ.μ.. Σημειώνεται ότι λόγω των εορτών του Πάσχα, τα γραφεία της Altamira θα είναι κλειστά από 1η έως 8 Μαΐου 2024.

 

O Σύνδεσμος Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη 24/04/2024, την 80η Ετήσια και εκλογική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, στο Ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία.

Κατά την πρώτη του συνεδρία το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, καταρτίστηκε σε σώμα για την επόμενη τριετία 2024 – 2027, ως ακολούθως:

Πρόεδρος:  Στέλιος Γαβριήλ

Αντιπρόεδρος: Τζιόζεφ Μέρχη

Γενικός Γραμματέας:  Στέφανος Πιερίδης

Βοηθός Γενικός Γραμματέας: Μιχάλης Χατζηγεωργίου

Ταμίας: Στέλιος Πογιατζής

Βοηθός Ταμίας:  Τάσος Χατζηττοφή

Μέλη:

  • Γεώργιος Χρυσοχός
  • Κώστας Σιάλος
  • Σάββας Φραγκόπουλος

Στο δικό του χαιρετισμό, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνέλευσης, ο Πρόεδρος του ΣΕΟΚ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας, παρά την ανοδική πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας τα τελευταία τρία χρόνια.

Εν μέσω των γεωπολιτικών αλλαγών και των συνεπειών που επέφεραν, εκτός των άλλων, οι πολεμικές συγκρούσεις και οι εντάσεις, θέματα όπως το αυξημένο κόστος ενέργειας, η πράσινη φορολογία, η πορεία προς τη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, αλλά και η έλλειψη εργατικού δυναμικού, είναι τομείς στους οποίους όπως είπε, η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί αρωγός και να στηρίξει τον κατασκευαστικό κλάδο. Διαβεβαίωσε από την πλευρά του, ότι την επόμενη περίοδο θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό των εταιρειών του κλάδου, στο ανταγωνιστικό αυτό, παγκόσμιο περιβάλλον. Ως εκ τούτου, όπως είπε, την  επόμενη περίοδο  επιβάλλεται  να γίνουμε πιο οργανωμένοι  με σωστές πολιτικές και ενέργειες, καθώς μέσα από τις προκλήσεις δημιουργούνται οι ευκαιρίες.

Την έκθεση Πεπραγμένων της ανασκοπούμενης περιόδου, η οποία εγκρίθηκε από τα μέλη, ανέγνωσε και ανέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου κ. Στέφανος Πιερίδης, ενώ ο Γενικός Διευθυντής της Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. κ. Γιάννος Πουμπουρής έκανε μία σφαιρική παρουσίαση των στατιστικών δεδομένων του τομέα.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Σ.Ε.Ο.Κ.), εκφράζει την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του προς τα μέλη του Συνδέσμου, για την προσέλευση και συμμετοχή τους, στις εργασίες της 80ης Ετήσιας Γενικής του Συνέλευσης.

Το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών χαιρετίζει το προωθούμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο, που τροποποιεί το άρθρο 69 του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου. Ουσιαστικά με την τροποποίηση η διενέργεια Γενικής Εκτίμησης των ακινήτων από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας θα γίνεται πλέον κάθε πέντε χρόνια, αντί κάθε τρία που ισχύει σήμερα.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, σχολίασε ότι «είχαμε θέσει πολλές φορές το ζήτημα, τόσο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας με κρατικούς αξιωματούχους, όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις μας. Θεωρούμε ότι η διενέργεια Γενικής Εκτίμησης κάθε τρία χρόνια είναι αχρείαστη καθώς οι διακυμάνσεις που μπορεί να υπάρξουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι ελάχιστες έως ασήμαντες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο φόρτος εργασίας του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ενός από τα πιο νευραλγικής σημασίας τμήματα του κράτους. Επιπρόσθετα, με βάση το προωθούμενο νομοσχέδιο, εάν το Υπουργικό Συμβούλιο κρίνει ότι υπάρχουν λόγοι για να γίνει Γενική Εκτίμηση νωρίτερα μπορεί να διατάξει τη διενέργειά της. Γι’ αυτό η έγκριση του νομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο και η κατάθεσή του στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση μας βρίσκει σύμφωνους και μας ικανοποιεί».

Το Συμβούλιο επαναφέρει την ίδια ώρα το αίτημά του να αναγράφεται στους τίτλους ιδιοκτησίας ότι η γενική εκτίμηση είναι χρήσιμη μόνο για σκοπούς φορολογίας και δεν αντιπροσωπεύει την αγοραία αξία του ακινήτου. Είναι με λύπη που παρατηρούμε ότι αρκετοί ιδιοκτήτες και υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων θεωρούν ότι η γενική εκτίμηση του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας αφορά στην αγοραία αξία του ακινήτου. Πρόκειται για μια σύγχυση, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο, παρά τις διευκρινιστικές ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί, τόσο από το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, όσο και από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Η Ask Wire, εταιρεία η οποία συνδυάζει την τεχνογνωσία στον τομέα των ακινήτων με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, επεξεργάστηκε και δημοσιεύει τα στοιχεία για τις 10 ακριβότερες πράξεις πώλησης ακινήτων που ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2024 και τη συνολική αξία των 10 ακριβότερων πωλήσεων ανά επαρχία.

Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων Παγκύπρια ήταν συνολικού ύψους €48,1 εκατ. και η ακριβότερη πώληση αφορούσε γραφειακό συγκρότημα στον Ποταμό Γερμασόγειας στη Λεμεσό, με τιμή €28 εκατ.

Η επαρχία Λεμεσού μετρά τέσσερεις συναλλαγές στην πρώτη δεκάδα των πωλήσεων, την οποία συμπληρώνουν, με δύο πωλήσεις έκαστη, οι επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Πάφου. Η αξία αυτών των πράξεων στην επαρχία Λεμεσού ανήλθε σε €36,1 εκατ., στην επαρχία Λευκωσίας σε €4,2 εκατ., όπως και στην επαρχία Πάφου, ενώ στην επαρχία Λάρνακας σε €3,7 εκατ.  

Οι δέκα ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων τον Μάρτιο του 2024

 

Είδος ακινήτου

Τιμή Πώλησης

Επαρχία/ Δήμος - Κοινότητα

1

Γραφεία

€28 εκατ.

Λεμεσός/ Γερμασόγεια /Ποταμός

2

Οικία

€3,3 εκατ.

Λεμεσός/ Γερμασόγεια /Ποταμός

3

Οικόπεδο

€2,85 εκατ.

Λεμεσός/ Άγιος Αθανάσιος / Αγ. Στυλιανός

4

Κτίριο

€2,7 εκατ.

Πάφος / Μεσόγη

5

Αποθήκη

€2,4 εκατ.

Λευκωσία / Τσέρι

6

Οικόπεδο

€2,3 εκατ.

Λάρνακα / Πύλα

7

Διαμέρισμα

€1,9 εκατ.

Λεμεσός/ Γερμασόγεια /Ποταμός

8

Κτίριο κατοικιών

€1,8 εκατ.

Λευκωσία / Έγκωμη

9

Οικία

€1,47 εκατ.

Λάρνακα / Περβόλια

10

Χωράφι

€1,46 εκατ.

Πάφος / Πέγεια

Πηγή: Κτηματολόγιο Κύπρου, Ανάλυση: Ask Wire

Οι 50 μεγαλύτερες πράξεις, δέκα ανά επαρχία, τον Φεβρουάριο ήταν συνολικής αξίας πέραν των €78 εκατ.

Το 55,1% της αξίας αυτών των πωλήσεων αναλογεί στα 10 ακίνητα της επαρχίας Λεμεσού, η οποία ανήλθε συνολικά στα €43 εκατ. Η δεκάδα των ακριβότερων ακινήτων της επαρχίας Πάφου πωλήθηκε έναντι €10,6 εκατ., η δεκάδα της Λευκωσίας πωλήθηκε έναντι €10,3 εκατ. και της Λάρνακας έναντι €8,7 εκατ. Χαμηλότερης αξίας (€5,3 εκατ.) ήταν τα δέκα πιο ακριβά ακίνητα που πωλήθηκαν τον Μάρτιο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Συνολική αξία 10 ακριβότερων πωλήσεων ανά επαρχία

ΕΠΑΡΧΙΑ

Συνολική αξία συναλλαγών

Ποσοστό επί του συνόλου της χώρας

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

€5,3 εκατ.

6,8%

ΛΑΡΝΑΚΑ

€8,7 εκατ.

11,1%

ΛΕΜΕΣΟΣ

€43 εκατ.

55,1%

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

€10,4 εκατ.

13,3%

ΠΑΦΟΣ

€10,6 εκατ.

13,6%

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ

€78 εκατ.

 

Πηγή: Κτηματολόγιο Κύπρου, Ανάλυση: Ask Wire

Ακριβότερη πώληση ανά επαρχία

ΕΠΑΡΧΙΑ

Ακριβότερη συναλλαγή

Τύπος ακριβότερου ακινήτου

Ποσοστό επί  του συνόλου της επαρχίας

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

€1 εκατ.

Οικία

18,9%

ΛΑΡΝΑΚΑ

€2,3 εκατ.

Οικόπεδο

26,4%

ΛΕΜΕΣΟΣ

€28 εκατ.

Γραφεία

65,1%

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

€2,4 χιλ.

Αποθήκη

22,7%

ΠΑΦΟΣ

€2,7 εκατ.

Κτίριο

25,5%

Πηγή: Κτηματολόγιο Κύπρου, Ανάλυση: Ask Wire

Ο Παύλος Λοΐζου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ask Wire, σχολιάζοντας τα πιο πάνω δεδομένα δήλωσε ότι, «είναι σαφές ότι η ακριβότερη πώληση των €28 εκατ. που έγινε στην επαρχία Λεμεσού, τον Μάρτιο, έχει σημαντική επίδραση στο άθροισμα των πωλήσεων ακινήτων υψηλής αξίας, που καταγράφηκαν τόσο Παγκύπρια όσο και τοπικά στην επαρχία Λεμεσού. Αυτή η πράξη ξεπερνά το 65% της αξίας των 10 ακριβότερων πωλήσεων που έγιναν τον Μάρτιο στη Λεμεσό και αντιστοιχεί στο 36% περίπου, των 50 ακριβότερων πωλήσεων (10 ανά επαρχία) που έγιναν στις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου τον συγκεκριμένο μήνα. Απ’ εκεί και πέρα έχουμε δει σχεδόν όλες τις επαρχίες, πλην της ελεύθερης Αμμοχώστου, να συμμετέχουν στην πρώτη δεκάδα των ακριβότερων πωλήσεων του μήνα μετά τον Φεβρουάριο, όταν είχαν κυριαρχήσει στις πωλήσεις ακινήτων υψηλής αξίας η Λεμεσός και η Πάφος».  

Για περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα για την αγορά ακινήτων επισκεφθείτε τη σελίδα της Ask Wire