Ολοένα και καθυστερεί η ψήφιση της νομοθεσίας για την ρύθμιση της ενοικίασης καταλυμάτων μέσω πλατφόρμων τύπου AirBnB. Ενώ η Βουλή άνοιξε το ζήτημα αυτό πριν από σχεδόν ενάμισι χρόνο, εντούτοις δεν βρέθηκε ακόμη η χρυσή τομή στην μορφή που θα πάρει η νομοθεσία. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή αναβλήθηκε η ψήφιση της νομοθεσίας. Επομένως, ένεκα της ψήφισης του προϋπολογισμού και του κλεισίματος της Βουλής για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, το ζήτημα με την ρύθμιση του AirBnB θα τεθεί ενώπιον των βουλευτών με την έλευση της νέας χρονιάς.

Στο ραντάρ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκονται οι τιμές των ακινήτων, οι οποίες αυξάνονται σταδιακά αλλά ανομοιόμορφα. Σε έκθεση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την Κύπρο, αναφέρεται ότι οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι από την αγορά ιδιόκτητης κατοικίας εμφανίζονται περιορισμένοι, αλλά δικαιολογούν στενή παρακολούθηση. Η αγορά ακινήτων παραμένει ιδιαίτερα κατακερματισμένη, ωστόσο οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών παρατηρούνται κυρίως σε ακίνητα πολυτελείας σε ορισμένες παράκτιες περιοχές (π.χ. Λεμεσός), που τροφοδοτείται από τη ζήτηση που συνδέεται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα που προσελκύει μη μόνιμους κατοίκους. 

Ειδικά σχέδιο διακανονισμού για τους δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έχουν συναφθεί με έγκριση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών δίνει το Κράτος.

Θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 2 Ιανουαρίου 2020 και θα ισχύει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020. Σκοπός του Σχεδίου είναι να υποβοηθήσει τους πρωτοφειλέτες δανείων που διέθεταν, στις 31 Δεκεμβρίου 2018, δάνεια που λήφθηκαν με έγκριση του ΚΦΙΚΒ και ήταν μη εξυπηρετούμενα κατά την πιο πάνω ημερομηνία, στη διευθέτηση των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από τις συμβάσεις δανείων τους.

Νέες υποθήκες €2,5 δισ. έγιναν το εντεκάμηνο του 2019, δείχνοντας την κινητικότητα που υπάρχει στον τομέα των ακινήτων, παρόλο που καταγράφεται μία μείωση σε σχέση με πέρσι, οταν για την αντίστοιχη περίοδο η αξία των υποθηκών ανήλθε σε 2,8 δισ. ευρώ.

Τα 10 φθηνότερα σπίτια που έχει στην ιστοσελίδα της προς πώληση η Ελληνική Τράπεζα σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου παρουσιάζονται πιο κάτω.

Με βάση την έρευνα η φθηνότερη κατοικία φθάνει στις €27,000 και η ακριβότερη στις €165,000. Πρόκειται για 5 κατοικίες στην επαρχία Λευκωσίας, 3 στη επαρχία Λεμεσού και 2 στην επαρχία Λάρνακας.