Τα πρώτα 30 ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank Κύπρου τη διαχείριση των οποίων ανέλαβε τον περασμένο Οκτώβριο ο ιταλικός Όμιλος doValue, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Altamira Real Estate και διατίθενται προς πώληση. Τα ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank Κύπρου θα αναρτώνται κάθε δύο εβδομάδες, μαζί με τις καθιερωμένες νέες αναρτήσεις της Altamira Real Estate.

Είχαν πατώσει οι εκποιήσεις πολύ πριν ξεκινήσει η κρίση του κορωνοϊού στα μέσα Μαρτίου, η οποία οδήγησε σε «πάγωμα» των διαδικασιών μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020. Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκαν στη Βουλή δείχνουν ότι τα ακίνητα τα οποία έχουν πωληθεί κατά τον πρώτο πλειστηριασμό το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν 34 από 103 το τέταρτο τρίμηνο 2019.

Μέσα σε 12 χρόνια αυξήθηκαν κατά 60%  τα  φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί και εργοδοτουμένοι) που είναι ιδιοκτήτες κατοικιών και διαμερισμάτων και οι οποίοι δηλώνουν στο Τμήμα Φορολογίας πως έχουν εισοδήματα από την ενοικίαση των οικιστικών υποστατικών. Μάλιστα την ίδια περίοδο τα εισπρακτέα ενοίκια αυξήθηκαν κατά €65 εκατ., ενώ τετραπλασιάστηκε και ο αριθμός των υποστατικών οικιστικής χρήσης που δηλώθηκαν.

Πάντως τα στοιχεία που παραθέτει το αρμόδιο τμήμα προκαλούν προβληματισμό, καθώς ανάλογα με τον αριθμό των πολιτών που ζουν στο νοίκι, είναι χαμηλό το ύψος των εισοδημάτων από ενοίκια που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Αξίζει να σημειωθεί πως τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται. 

Σε κατοικίες με μέσο όρο τα 198 τ.μ μένουν οι κυπριακές οικογένειες, καθώς είναι το μέσο εμβαδόν των νέων κατοικιών για το 2018. Φυσικά οι κατοικίες είναι κατά 2 τ.μ μικρότερα σε σχέση με το 2017 και κατά 10 τ.μ μικρότερα σε σχέση με το 2016. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν διαχρονικά πόσα τετραγωνικά μέτρα ήταν κατά μέσο όρο οι νέες κατοικίες που κτίζονταν.

Μείωση καταγράφηκε στην παραγωγή κατασκευών το πρώτο τρίμηνο φέτος ενώ αντίθετα αύξηση σημειώθηκε στις τιμές παραγωγού στις κατασκευές σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα την Τρίτη, η Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, που περιλαμβάνει και την περίοδο κατά την οποία ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στην Κύπρο τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανήλθε στις 181,88 μονάδες (με βάση 2015=100,0), σημειώνοντας μείωση 0,7% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2019.