Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών χαιρετίζει τα εξαγγελθέντα μέτρα της Πολιτείας για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και στήριξη της οικονομίας από τα αλυσιδωτά προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19, τονίζει ωστόσο την ανάγκη για λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης του τομέα των κατασκευών.

Οι πρώτες επιπτώσεις στην κτηματαγορά αρχίζουν να γίνονται αισθητές. Οι παράγοντες του real estate κάνουν λόγο για ένα ολοκληρωτικό πάγωμα στον κλάδο, το οποίο ελπίζουν να είναι προσωρινό. Η μηδενική ζήτηση, η κακή ψυχολογία και τα περιοριστικά μέτρα έχουν μηδενίσει τις πωλήσεις των ακινήτων. Μάλιστα, εν μέσω της πανδημίας και της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί, φαίνεται ότι τα δεδομένα στην κτηματαγορά αλλάζουν σε όλα τα επίπεδα.

Μειώθηκε ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης μου κατά 50% λόγω της υφιστάμενης κατάστασης όμως αρχές του μήνα θα πρέπει να καταβάλω το ενοίκιο μου. Δεν θα έπρεπε να υπάρξει και νέα μείωση; Δεν εργάζομαι εδώ και 15 μέρες όμως την 1η του μήνα θα πρέπει να πληρώσω ενοίκιο. Δεν θα πρέπει να υπάρξει και μείωση στην τιμή του ενοικίου;

Την ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων για τον κατασκευαστικό κλάδο και πρωτίστως της ένταξης των εργαζομένων του κλάδου σε καθεστώς υποχρεωτικής αναστολής της απασχόλησης του, όπως έχει ρυθμιστεί στον Τομέα του Τουρισμού, επισημαίνει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), προειδοποιώντας για «ανεπανόρθωτη οπισθοδρόμηση» του κλάδου.

Το κράτος θα μπορούσε να καταβάλει το 60% των ενοικίων για όλους όσοι είναι καλοπληρωτές και το υπόλοιπο 40% να το καταβάλουν οι ενοικιαστές, ανέφερε στο o Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων Γιώργος Μουσκίδης.