Σε αξιολόγηση πέραν των 200 αιτήσεων που κατατέθηκαν από ενδιαφερόμενους για απόκτηση «Προσιτής Κατοικίας», προβαίνει αυτό το διάστημα ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), ο οποίος παράλληλα βρίσκεται σε αναμονή για το πώς θα διαμορφωθεί, τελικά, το ενδιαφέρον από τους επενδυτές/παροχείς ανάπτυξης γης για παραγωγή «Προσιτής Κατοικίας».

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ, Μάριος Πελεκάνος, σε σχέση με το κυβερνητικό σχέδιο με την ονομασία «Προσιτή Κατοικία», σημειώνοντας πως «σύντομα και σε μια από τις αμέσως επόμενες συνεδρίες του ΔΣ του Οργανισμού θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε τον αριθμό των αιτήσεων που θα έχουν εγκριθεί».

Αναφορικά με τις μονάδες που ανεγείρει ο ίδιος ο ΚΟΑΓ μέσω των προγραμμάτων του, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι συνεχίζεται η ανέγερση των περίπου 200 κατοικιών, οι οποίες θα είναι έτοιμες κατά την επόμενη τριετία και σημείωσε πως το ΔΣ του οργανισμού έχει αποφασίσει τη μείωση στο 20% της τιμής πώλησης της κατοικίας, από 25% που ήταν προηγουμένως, της προκαταβολής που απαιτούσε ο ΚΟΑΓ από ενδιαφερόμενους για αγορά οικιστικής μονάδας.

«Αυτή η ενέργεια αποσκοπεί στο να αυξηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων και παράλληλα διορθώνει και μια στρέβλωση που υπήρχε», τόνισε ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ, σημειώνοντας επί του προκειμένου ότι το νέο ποσοστό προκαταβολής συμβαδίζει και με το ποσοστό προκαταβολής που ζητούν οι τράπεζες για την παραχώρηση στεγαστικού δανείου.

O κ. Πελεκάνος είπε στο ΚΥΠΕ ότι συνεχίζονται οι επαφές του ΚΟΑΓ με τους δήμους παγκύπρια, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο της αξιολόγησης και προετοιμασίας του Οργανισμού για το σχέδιο «προσιτού ενοικίου». «Θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να ξέρουμε τις απόψεις τους επί του θέματος του προσιτού ενοικίου και να δούμε αν έχουν και αυτοί κάποιες ιδέες που θα μπορούσαν να τρέξουμε μαζί με τα δικά μας σχέδια, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «προσιτό ενοίκιο», ο ΚΟΑΓ θα ανεγείρει καινούργιες μονάδες, ενεργειακά αποδοτικές, σε αστικά κέντρα για κοινωνική στέγη, οι οποίες θα παραχωρούνται μέσω μακροχρόνιας ενοικίασης και με προσιτό ενοίκιο. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι μονάδες θα είναι έτοιμες την επόμενη τριετία, πρόσθεσε. Τέλος, ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ είπε ότι συνεχίζεται η ανταλλαγή απόψεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση του συγκεκριμένου Σχεδίου.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος