Αυξημένες είναι οι τιμές διαμερισμάτων και κατοικιών που θα κληθούν να καταβάλουν οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν ενόψει την νέας ακαδημαϊκής περιόδου, ενώ σύμφωνα με αρμόδιους φορείς της πόλης και επαρχίας, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, λόγω των νέων πανεπιστημιακών σχολών που δημιουργούνται. Οι τιμές στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Νεάπολις παραμένουν σταθερές στα 450 ευρώ, ενώ το κόστος ενοικίασης δωματίου σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, υπολογίζεται στα 550 ευρώ, συμπριλάμβανομένων των υπηρεσιών, λένε.

Τα €200 εκατ. φαίνεται να ξεπερνά η εκτιμώμενη αξία της γης, στην οποία είναι κτισμένο ένα από τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, στη Λεμεσό.

Εξάλλου, για τις υπόλοιπες πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες της Λεμεσού, η αξία τους κυμαίνεται από μερικές έως πολλές δεκάδες εκατ. ευρώ.

Ένα από τα ψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη καταβάλλουν οι κύπριοι δανειολήπτες πριν ακόμη αποκρυσταλλωθούν οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στην Κύπρο ανέρχεται στο 2,31% και είναι το πέμπτο ψηλότερο μετά την Ελλάδα (3,07%), την Ιρλανδία (2,81%), τη Γερμανία (2,57%) και τη Λετονία (2,48%).

Τα €100 εκατ. αγγίζει η εκτιμώμενη αξία του ακριβότερου και ψηλότερου κτηρίου της Λευκωσίας.

Την ίδια ώρα, τα διάφορα πολυώροφα κτήρια που κατακλύζουν σταδιακά την πρωτεύουσα εκτιμώνται σε δεκάδες εκατ. ευρώ.

Τα κριτήρια πρέπει να είναι πολεοδομικά ορθά και κοινωνικοοικονομικά δίκαια

Οι αλλαγές στη νομοθεσία περί ΦΠΑ στις νέες οικιστικές μονάδες είναι σημαντικό να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Κυπρίων και να μην επιδεινώνουν λάθη που έχουν γίνει στην πολεοδομική ανάπτυξη της Κύπρου κατά το παρελθόν. Κατά την εκτίμησή μας, αυτό μπορεί να γίνει στη βάση δύο πυλώνων: