Ψήφο εμπιστοσύνης στην προοπτική της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής και της RCB Bank έδωσε χθες ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Aναβάθμισε τα ratings καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής κατά δύο βαθμίδες, ενώ την ίδια ώρα επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις για την RCB Bank, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές της. Οι αναβαθμίσεις στις τράπεζες έγιναν λίγες μέρες πριν ο οίκος Moody’s ανακοινώσει την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αναμένεται αύριο Παρασκευή, 23 Ιουλίου.

Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται ένα – ένα διάφορα έργα στη Λάρνακα που αφορούν ανάπλαση οδών, δημιουργία πλατειών και έργα για διευκόλυνση ΑμεΑ.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι της οδού Αγίου Λαζάρου, ενώ έχει απομείνει ένα μικρό μέρος του δρόμου στο οποίο γίνονται ορισμένες εργασίες. Επίσης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σε τμήμα της οδού Ερμού και στις οδούς Βασιλέως Ευαγόρου, Κορδιγκτώνος, Αρμενικής Εκκλησίας, Μαυροειδή, Κλεάνθη Καλογερά και Εσκί Τσιαρσί».

Δεν συναινεί η κυβέρνηση στο νέο πάγωμα των εκποιήσεων των ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, παρόλο που η νομοθεσία που ενέκρινε η Βουλή πριν από έντεκα μέρες είναι πιο στοχεύμενη από αυτήν που θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δεν αναμένεται να υπογράψει τη σχετική νομοθεσία, η οποία βρίσκεται ενώπιον του από τις 9 Ιουνίου, καθώς κρίθηκε αρμοδίως ότι αυτή φαίνεται πως παραβιάζει το κοινοτικό κεκτημένο και συγκεκριμένα την υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να ζητούν τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για νομοθετήματα που επηρεάζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όσοι έγκαιρα είχαν επισημάνει -κατά κύριο λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία- ότι το κράτος παραβιάζει το κοινοτικό κεκτημένο όταν κάνει γενναιόδωρο σκόντο στο ΦΠΑ για μεγάλα - πολυτελή σπίτια, ανεξαρτήτως της οικονομικής επιφάνειας του ιδιοκτήτη, ακόμα κι αν αυτός είναι αλλοδαπός επενδυτής που διεκδικεί κατ' εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα και ότι η κυπριακή νομοθεσία είναι ασύμβατη με τη σχετική οδηγία της ΕΕ, δικαιώθηκαν πλήρως χθες, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβει μέτρα κατά της Κύπρου (διαδικασία επί παραβάσει), λόγω μη συμμόρφωσής της με την ενωσιακή οδηγία για το ΦΠΑ στις κατοικίες.

Σε επίπεδα άνω των 1.000 ευρώ το τ.μ. διαμορφώνεται ο μέσος όρος του κόστους κατασκευής μιας κατοικίας και οι τιμές είναι λίγο πιο τσουχτερές σε σχέση με την εποχή της φούσκας των ακινήτων. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι η άνοδος είναι αισθητή σε όλους τους τομείς της κατασκευαστικής δραστηριότητας (οικίες, διαμερίσματα, εξοχικά, ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα).