Μαζικές εκποιήσεις όλων των τύπων ακινήτων έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλος του χρόνου και προέρχονται από εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τράπεζες. Βέβαια, οι ηλεκτρονικές εκποιήσεις αφορούν παλιές υποθέσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, στην επαρχία Λευκωσίας υπάρχουν πολλές προγραμματισμένες εκποιήσεις μέχρι τον Νοέμβριο, που αφορούν διαμερίσματα για όλα τα πορτοφόλια.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυς Γιολίτη, για την προκήρυξη Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τη μελέτη και σχεδιασμό του Δικαστικού Μεγάρου Λευκωσίας.

Το Δικαστικό Μέγαρο θα είναι συνολικού εμβαδού 27.000 τ.μ., με τρεις υπόγειους ορόφους συνολικού εμβαδού 17,000 τ.μ. και θα αποτελεί ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο δικαστικό μέγαρο.  

Σημαντική μείωση στην αξία και στο εμβαδόν των αδειών οικοδομής παγκύπρια καταγράφηκε στο επτάμηνο του 2020, σε σύγκριση με το επτάμηνο του 2019, και αυτό παρά τη μεγάλη αύξηση που καταγράφηκε στην αξία και στο εμβαδόν των αδειών οικοδομής τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Κατά επαρχία, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσία, εντυπωσιακή αύξηση, πέραν του 100%, στην συνολική αξία των αδειών οικοδομής και στο συνολικό εμβαδόν καταγράφηκε στην Αμμόχωστο στο επτάμηνο του 2020. Σε αντίθετη περίπτωση, στη Λεμεσό καταγράφηκε μεγάλη μείωση κατά 53,9% και κατά 31,3% στην συνολική αξία και στο συνολικό εμβαδόν, αντίστοιχα.  

Προσπάθεια για επέκταση της ρύθμισης για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων μέχρι το 2021 καταβάλλουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. Το 2014 η Βουλή ενέκρινε νομοθεσία, η οποία συνέβαλε στην παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας σε εγκλωβισμένους αγοραστές οι οποίοι έπεσαν θύματα αφερέγγυων επιχειρηματιών ανάπτυξης γης.

Νέες κεφαλαιακές ανάγκες ενδεχομένως να προκύψουν για τις τράπεζες, σε περίπτωση που επεκταθεί το πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, προειδοποιούν κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα.