Το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών ανακοινώνει ότι η διερευνώμενη από το ΤΑΕ Λάρνακας υπόθεση που αφορά "την απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες κτηματομεσιτικές δραστηριότητες που διαπράχθηκαν τον Αύγουστο στη Λάρνακα", δεν σχετίζεται με εγγεγραμμένο μέλος του.

Δεν φαίνεται να επηρεάζεται δραματικά η οικοδομική ανάπτυξη από την πανδημία του κορωνοϊού, αφού κρίνοντας από τις άδειες οικοδομής που εγκρίθηκαν μέσα στην ύφεση συνάγεται ότι στα σκαριά βρίσκονται πολλές νέες αναπτύξεις οικιστικών κτηρίων. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία για την περίοδο Ιανουάριος - Ιούνιος 2020 δείχνουν ότι η αδειοδότηση μονοκατοικιών, κτηρίων με δυο ή περισσότερες κατοικίες και συγκροτημάτων εξοχικών διαμερισμάτων καλά κρατούν και οι διαφορές σε σχέση με πέρυσι, όταν δεν υπήρχε ύφεση, είναι πολύ μικρές.

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για να επεκταθεί το πάγωμα των εξώσεων των ενοικιαστών μέχρι το τέλος του χρόνου. Προ ημερών, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην αναστολή των εξώσεων.

Το θέμα μελετάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το πάγωμα των εξώσεων περιλαμβανόταν στο πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Αρχικά, με την τροποποίηση του νόμου περί Ενοικιοστασίου οι εξώσεις αναστέλλονταν μέχρι το τέλος Μάιου και ακολούθως η Βουλή ενέκρινε πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ με την οποία παρατάθηκε το μέτρο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων αλλά και του πλαισίου αφερεγγυότητας, διαπιστώθηκε αρμοδίως πως έμειναν εκτός προστασίας οι εγγυητές σε περίπτωση εκκαθάρισης εταιρείας. Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να κλείσει τα κενά, κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Τον Ιούλιο του 2018, κατά τη συζήτηση των νομοσχέδιων, η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση της Βουλής για αφαίρεση του χρονικού περιορισμού, ο οποίος ήταν μέχρι τον Απρίλιο του 2021, για την εφαρμογή της ευνοϊκής μεταχείρισης των εγγυητών στο πλαίσιο των μηχανισμών αφερεγγυότητας. Επίσης αποδέχθηκε να καλυφθούν όσες συμβάσεις εγγύησης υπογράφτηκαν τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο το 2018.

Πολλά τα νέα πολυώροφα κτήρια και η Κύπρος ψηλώνει συνεχώς, ως αποτέλεσμα των κινήτρων που δόθηκαν στις εταιρείες ανάπτυξης για προσέλκυση επενδύσεων, κυρίως μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων. Στοιχεία του Τμήματος Πολεοδομίας χαρτογραφούν την πολεοδομική ανάπτυξη που προμηνύουν οι αιτήσεις για δεκάδες πολυώροφα κτήρια σε όλες τις πόλεις, με σημείο αναφοράς τη Λεμεσό, που συγκεντρώνει περίπου τα δύο τρίτα των αιτήσεων.