Στη MIPIM, τη μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση για την ακίνητη περιουσία και τις επενδύσεις, συμμετείχε και φέτος η εταιρεία ΔΑΝΟΣ, an alliance member of BNP PARIBAS REAL ESTATE.

H MIPIM έλαβε χώρα στις Κάννες στις 12-15 Μαρτίου 2024 και τη ΔΑΝΟΣ, an alliance member of BNP PARIBAS REAL ESTATE, εκπροσώπησε ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας.

Οι συμμετέχοντες στη MIPIM προέρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη, συμμετεχοντας σε κάθε έκφανση του κλάδου ακινήτων, από τη στιγμή του σχεδιασμού και της ανάπτυξης έργων έως τις συμβουλευτικές δραστηριότητες, τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις.

Η Ask Wire, εταιρεία η οποία συνδυάζει την τεχνογνωσία στον τομέα των ακινήτων με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, επεξεργάστηκε και δημοσιεύει τα στοιχεία για τις 10 ακριβότερες πράξεις πώλησης ακινήτων που ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 και τη συνολική αξία των 10 ακριβότερων πωλήσεων ανά επαρχία.

Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων Παγκύπρια ήταν συνολικού ύψους €25,1 εκατ. και η ακριβότερη πώληση αφορούσε χωράφι στην Πάφο με τιμή €4,8 εκατ.

Η επαρχία Πάφου μετρά πέντε συναλλαγές στην πρώτη δεκάδα των πωλήσεων, την οποία συμπληρώνουν η Λεμεσός με τέσσερεις και η Λευκωσία με μία. Η αξία αυτών των πράξεων στην επαρχία Πάφου ανήλθε σε €12,6 εκατ., στην επαρχία Λεμεσού σε €9,8 εκατ. και στη Λευκωσία σε €2,75 εκατ. 

Οι δέκα ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων τον Φεβρουάριο 2024

 

Είδος ακινήτου

Τιμή Πώλησης

Επαρχία/ Δήμος - Κοινότητα

1

Χωράφι

€4,8 εκατ.

Δήμος Πάφου / Άγιος Θεόδωρος

2

Χωράφι και κτίριο

€2,97 εκατ.

Λεμεσός / Δήμος Γερμασόγειας / Ποταμός

3

Ακίνητο μεικτής χρήσης

€2,75 εκατ.

Λευκωσία / Δήμος Λατσιών / Άγιος Γεώργιος

4

Χωράφι

€2,75 εκατ.

Λεμεσός / Δήμος Γερμασόγειας / Ποταμός

5

Οικία

€2,3 εκατ.

Λεμεσός / Δήμος Γερμασόγειας / Αγ. Παρασκευή

6

Οικία

€2,2 εκατ.

Δήμος Πάφου / Κάτω Πάφος

7

Οικόπεδο

€1,94 εκατ.

Πάφος / Δήμος Γεροσκήπου

8

Χωράφι

€1,85 εκατ.

Πάφος / Δήμος Πέγειας

9

Χωράφι

€1,78 εκατ.

Πάφος / Δήμος Πέγειας

10

Οικία

€1,77 εκατ.

Λεμεσός / Δήμος Γερμασόγειας / Ποταμός

Πηγή: Κτηματολόγιο Κύπρου, Ανάλυση: Ask Wire

Οι 50 μεγαλύτερες πράξεις, δέκα ανά επαρχία, τον Φεβρουάριο ήταν συνολικής αξίας πέραν των €55 εκατ.

Το 63,4% της αξίας αυτών των πωλήσεων αναλογεί στα 20 ακίνητα των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού. Συγκεκριμένα, η δεκάδα των ακριβότερων ακινήτων της επαρχίας Πάφου πωλήθηκε έναντι €17,5 εκατ., η δεκάδα της Λεμεσού πωλήθηκε έναντι €17,4 εκατ. και της Λευκωσίας έναντι €9,4 εκατ. Χαμηλότερης αξίας (€7 εκατ.) είναι τα δέκα πιο ακριβά ακίνητα που πωλήθηκαν τον Φεβρουάριο στην επαρχία Λάρνακας, την οποία ακολουθεί η επαρχία Αμμοχώστου με €3,7 εκατ.

Συνολική αξία 10 ακριβότερων πωλήσεων ανά επαρχία

ΕΠΑΡΧΙΑ

Συνολική αξία συναλλαγών

Ποσοστό επί του συνόλου της χώρας

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

€3,7 εκατ.

6,7%

ΛΑΡΝΑΚΑ

€7 εκατ.

12,7%

ΛΕΜΕΣΟΣ

€17,4 εκατ.

31,6%

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

€9,4 εκατ.

17,1%

ΠΑΦΟΣ

€17,5 εκατ.

31,8%

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ

€55 εκατ.

 

Πηγή: Κτηματολόγιο Κύπρου, Ανάλυση: Ask Wire

Ακριβότερη πώληση ανά επαρχία

ΕΠΑΡΧΙΑ

Ακριβότερη συναλλαγή

Τύπος ακριβότερου ακινήτου

Ποσοστό επί  του συνόλου της επαρχίας

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

€605 χιλ.

Οικία

16,5%

ΛΑΡΝΑΚΑ

€1,61 εκατ.

Χωράφι

23%

ΛΕΜΕΣΟΣ

€2,97 εκατ.

Χωράφι και κτίριο

17%

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

€2,75 χιλ.

Ακίνητο μεικτής χρήσης

29,2%

ΠΑΦΟΣ

€4,8 εκατ.

Χωράφι

27,4%

Πηγή: Κτηματολόγιο Κύπρου, Ανάλυση: Ask Wire

Ο Παύλος Λοΐζου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ask Wire, σχολιάζοντας τα πιο πάνω δεδομένα δήλωσε ότι, «εάν κάνουμε μια σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024 θα δούμε ότι τον Φεβρουάριο η αγορά ακινήτων υψηλής αξίας κατέγραψε σημαντική άνοδο. Παράλληλα η επαρχία Πάφου δείχνει για πολλοστή φορά τη δυναμική της σε αυτού του είδους τα ακίνητα και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ξεπερνά ακόμη και τη Λεμεσό, έστω κι αν αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ακριβότερη πώληση Παγκύπρια, η οποία έγινε στη συγκεκριμένη επαρχία».

Για περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα για την αγορά ακινήτων επισκεφθείτε τη σελίδα της Ask Wire

Μείωση της τάξης του 2,23% παρουσίασε σε ετήσια βάση το πρώτο δίμηνο του έτους, ο Δείκτης Κατασκευαστικών Υλικών, αντανακλώντας την αποκλιμάκωση στις τιμές των υλικών στον τομέα των κατασκευών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Φεβρουάριο, ο Δείκτης τον Φεβρουάριο στις 116,95 μονάδες (με βάση 2021=100), σημειώνοντας μείωση της τάξης του 0,06% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης κατέγραψε μείωση 2,21%. Πρόκειται για τον έβδομο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο καταγράφεται ετήσια μείωση.

Σύμφωνα με την Cystat, κατά κύρια κατηγορία προϊόντων, σημαντική μείωση, που φτάνει το 8%, καταγράφηκε στα μεταλλικά προϊόντα, ενώ τα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά καταγράφηκε μείωση 0,73%.

Αντίθετα, σημειώθηκαν μικρές αυξήσεις στα ορυκτά με 1,22%, στα προϊόντα ορυκτών 0,54% και στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη 0,35%.

Ο μηνιαίος Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών δείχνει την εξέλιξη του κόστους των υλικών που υφίσταται ο εργολάβος.

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο και του Κανονισμούς που διέπουν τη διαχείριση και τη διάθεση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό του τρόπου διάθεσης και διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, με την εισαγωγή σαφών κριτηρίων, ώστε να επιτυγχάνεται η διαφάνεια, η ισονομία και η αξιοκρατία και να προστατεύονται τα συμφέροντα του προσφυγικού κόσμου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε πως το Υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, «εισάγουμε νέα διαδικασία για τη διάθεση τουρκοκυπριακών περιουσιών, με κυριότερη καινοτομία την εφαρμογή συστήματος επιλεξιμότητας και μοριοδότησης των αιτητών με σαφείς, αντικειμενικούς και μετρήσιμους δείκτες. Περιορίζεται, με τον τρόπο αυτό, η διακριτική ευχέρεια του Κηδεμόνα που ισχύει όλα αυτά τα χρόνια ως προς την παραχώρηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών και που είχε ως αποτέλεσμα φαινόμενα κατάχρησης και εκμετάλλευσης. Κύριος σκοπός μας είναι η κατανομή των τουρκοκυπριακών περιουσιών να γίνεται με δικαιότερο τρόπο, προς όφελος των εκτοπισθέντων».

Χαρακτηριστικά, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «για πρώτη φορά εφαρμόζεται μια δέσμη κριτηρίων και διασυνδέεται η παραχώρηση τουρκοκυπριακής περιουσίας με την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση των αιτητών και τη σύνθεση της οικογένειάς τους, με σκοπό την πρακτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των προσφύγων. Παράλληλα, προσμετράται επίσης για πρώτη φορά τυχόν άλλη ιδιόκτητη περιουσία που κατέχει ο αιτητής στις ελεύθερες ή τις κατεχόμενες περιοχές.

Για παράδειγμα, για την παραχώρηση τουρκοκυπριακής κατοικίας, θα εξετάζονται αρχικά κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως η ακίνητη περιουσία που κατέχει ο αιτητής ή άλλο μέλος της οικογένειάς του στις ελεύθερες ή/και τις κατεχόμενες περιοχές, καθώς και η διαρρύθμιση της προς διάθεση κατοικίας, έτσι ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες στέγασης της οικογένειας. Ακολούθως, και εφόσον ένας αιτητής κριθεί επιλέξιμος, θα εφαρμόζεται το σύστημα μοριοδότησης βάσει της οικογενειακής και της οικονομικής κατάστασης του αιτητή, αλλά και της ακίνητης περιουσίας που κατέχει στις κατεχόμενες περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίζουμε ότι η απόφαση για παραχώρηση θα λαμβάνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες των αιτητών».

Κατ’ αντίστοιχο τρόπο, συνέχισε, για τη διάθεση γης για γεωργική χρήση, ένας αιτητής θεωρείται επιλέξιμος, μεταξύ άλλων, εάν ασκεί το επάγγελμα ή εάν είναι ιδιοκτήτης γης στα κατεχόμενα. Επιπλέον, καθορίζεται ανώτατο όριο στην έκταση της γης που παραχωρείται, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επανάληψης περιπτώσεων υπερσυσσώρευσης τουρκοκυπριακών περιουσιών σε μεμονωμένα άτομα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δικαιότερη κατανομή της διαθέσιμης γεωργικής γης.

Επιπλέον, ο κ. Υπουργός επεσήμανε πως στις περιπτώσεις επαγγελματικών υποστατικών, εισάγεται ως βασικός παράγοντας για να κριθούν επιλέξιμα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αιτούνται τέτοιου υποστατικού, ο βαθμός στον οποίο το εισόδημά τους προέρχεται από επαγγελματική δραστηριοποίηση στο υπό διάθεση υποστατικό. Στη συνέχεια, η μοριοδότηση λαμβάνει υπόψη την ιδιόκτητη περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές, τη σύνθεση της οικογένειας, όπως και την επαγγελματική του κατάσταση και τις γνώσεις του σε σχέση με την προτεινόμενη επαγγελματική δραστηριότητα.

«Πέραν των πιο πάνω, αίρεται σε μεγάλο βαθμό η αδικία που υφίστατο μέχρι σήμερα εις βάρος των κατόχων τουρκοκυπριακών υποστατικών σε σχέση με άλλες ομάδες προσφύγων που έλαβαν κατοικία σε κυβερνητικό οικισμό ή γη, μέσω της εισαγωγής της κληρονομικότητας στις άδειες χρήσης τουρκοκυπριακών κατοικιών», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, «οι αλλαγές προέκυψαν μετά από μελέτη των στοιχείων που είχαμε στη διάθεσή μας, με απώτερο σκοπό τη ριζική μεταρρύθμιση του τρόπου παραχώρησης τουρκοκυπριακών περιουσιών κατά έναν πιο ορθολογιστικό και δίκαιο τρόπο. Είναι στο ίδιο πλαίσιο που από τον περασμένο Αύγουστο υλοποιούμε μέτρα για τον έλεγχο της διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι στις συμβάσεις μίσθωσης για 3.211 (στα 2/3 δηλαδή) υποστατικά που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς σκοπούς. Από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε αποδεδειγμένα παραβίαση των όρων μίσθωσης σε 416 συμβάσεις και έχουν ήδη προωθηθεί μέτρα για την ανάκτηση των υποστατικών».

«Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να διορθώσει τις αδυναμίες και τις παθογένειες δεκαετιών και να τερματίσει την εκμετάλλευση και την αδιαφάνεια που επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρούμε ότι, με την εφαρμογή των εν λόγω τροποποιήσεων, ο προσφυγικός κόσμος, που βιώνει 50 χρόνια μετά τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη», είπε, τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, καθώς και την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, για την ουσιαστική συμβολή τους με στοχευμένες εισηγήσεις που διευκόλυναν και ενίσχυσαν τις τελικές προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών. «Είμαι βέβαιος ότι στο ίδιο εποικοδομητικό κλίμα θα συζητηθούν οι τροποποιήσεις στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το επόμενο διάστημα και το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος για ψήφιση», ανέφερε.

Αν ψάχνεις την κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσεις στην επόμενη επενδυτική σου κίνηση στην αγορά ακινήτων, ιδού η ευκαιρία: Μέσα από τη νέα εκστρατεία της Altamira Real Estate, με περισσότερα από 300 αγροτεμάχια να διατίθενται στις πιο ασυναγώνιστες τιμές της αγοράς, τώρα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις την επόμενη κίνηση.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Τα τεμάχια γης που επέλεξε να παρουσιάσει η ομάδα πωλήσεων της εταιρείας, πωλούνται σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα €2 ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ εξαιρούνται της καταβολής ΦΠΑ κατά την αγορά τους.

Πρόκειται για άκρως δελεαστικές προτάσεις με ολόκληρα γεωργικά τεμάχια, σε κάθε γωνιά της Κύπρου, τα οποία πωλούνται σε τιμές που αρχίζουν από μόλις €1,000. Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα οι περιοχές του Καλοπαναγιώτη και του Λυθροδόντα στην επαρχία Λευκωσίας, τα Λεύκαρα και η Χοιροκοιτία στην επαρχία Λάρνακας, η Πάχνα και το Όμοδος στην επαρχία Λεμεσού, καθώς και ο Κάθηκας και η Γιόλου στην επαρχία Πάφου.

Τα αγροτεμάχια που επιλέχθηκαν είναι ιδανικά για επένδυση, καλλιέργεια, καθώς και για εναλλακτικές χρήσεις, όπως κατασκευή γεωργικών αποθηκών και εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπρόσθετα, βρίσκονται κοντά σε όλων των ειδών τις υπηρεσίες και ανέσεις, προσφέρουν εξαιρετικές προσβάσεις και είναι έτοιμα για άμεση αξιοποίηση.

Το κοινό έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στα επιλεγμένα ακίνητα μέσω της ιστοσελίδας www.altamirarealestate.com.cy και να εντοπίσει το αγροτεμάχιο που καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του. Η γκάμα είναι τόσο μεγάλη, που κάθε ενδιαφερόμενος αγοραστής μπορεί να βρει το ακίνητο που του ταιριάζει.

Η εκστρατεία έχει διάρκεια τρεις εβδομάδες και τα ανοίγματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη. Σημειώνεται ότι το πρώτο άνοιγμα προσφορών θα γίνει την Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, στις 10 το πρωί.

Σύμφωνα με τους όρους της εκστρατείας, οι αναγραφόμενες τιμές των ακινήτων είναι επιφυλασσόμενες, επομένως οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν το ακίνητο της επιλογής τους υποβάλλοντας προσφορές ίσες ή μεγαλύτερες της αναγραφόμενης τιμής.

Επισημαίνεται πως χαμηλότερες προσφορές της αναγραφόμενης τιμής θα απορρίπτονται αυτόματα. Το ακίνητο θα κατακυρωθεί στον προσφοροδότη με την υψηλότερη προσφορά. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις προσφορές τους.

Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Altamira Real Estate ή να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο στο 8000 8200 ή/και στο 22 696 500, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή μεταξύ των ωρών 8π.μ. και 5μ.μ..