Μείωση -1,4% στην Κύπρο στις τιμές κατοικιών το 3ο τρίμηνο του 2020 δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat. Επίσης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, οι τιμές των κατοικιών, όπως μετρήθηκαν από τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών της Eurostat, αυξήθηκαν κατά 4,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 5,2% στην ΕΕ σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

H επόμενη μέρα μετά το lockdown βρίσκει επιχειρήσεις και νοικοκυριά πως πρέπει να διαχειριστούν τα χρέη τους επειδή τα εισοδήματά τους έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Μπορεί οι δικαιούχοι για αναστολή δόσεων και τόκων να μην είναι πολλοί επειδή το μέτρο είναι στοχευμένο αλλά κάποιοι που μπορούν να επωφεληθούν θα πάρουν  μια μικρή ανάσα. Θα μπορούν από σήμερα να ρωτούν τις τράπεζες ή τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων αν μπορούν να επωφεληθούν από την παράταση της αναστολής που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Στο τραπέζι έχει μπει η ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας σε γεωργική γη, καθώς η σημερινή πολιτική έχει προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα. Δικαιολογημένες θεωρεί τις αντιδράσεις των αγροτικών οργανώσεων, ο διευθυντής της πολεοδομίας Κυριάκος Κούνδουρος, εκφράζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξετάσει την πολιτική της για τη μεμονωμένη κατοικία.

Με χαμηλότερη ταχύτητα σε σχέση με τον Δεκέμβριο συνεχίζονται τον Ιανουάριο οι πρώτοι πλειστηριασμοί του 2021.

Από τις 35 ειδοποιήσεις πλειστηριασμών διαμερισμάτων και κατοικιών 12 αφορούν την επαρχία Πάφου, 9 την επαρχία Λεμεσού, 6 την επαρχία Λευκωσίας, 5 την επαρχία Λάρνακας και 3 την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Το φθηνότερο ακίνητο είναι διαμέρισμα στο Παραλίμνι (€59.500).  

Ο κατασκευαστικός τομέας και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους βασικότερους τομείς της κυπριακής οικονομίας.  Από την κατασκευαστική δραστηριότητα επωφελούνται, άμεσα ή έμμεσα, χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, εργολάβοι, κτηματομεσίτες, εισαγωγείς οικοδομικών υλικών, επιπλοποιοί, τουριστικά καταστήματα, εστιατόρια, αλλά και τραπεζικοί οργανισμοί, νομικοί και ελεγκτικοί οίκοι και άλλοι.