Δάνεια που ανέρχονταν στα €3,63 δισ. αναδιαρθρώθηκαν το 2020 (μέχρι τέλος Νοεμβρίου), σε μια περίοδος που ίσχυε η αναστολή δόσεων και οι τράπεζες προσπαθούσαν να βρουν λύσεις για τους πιο αδύναμους πελάτες τους που δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν μετά τη λήξη του μορατόριουμ. Το 2019, το υπόλοιπο των χορηγήσεων που αναδιαρθρώθηκαν ήταν €5,45 δισ., τέλος του 2018 ήταν €6,65 δισ. ενώ ο μεγάλος όγκος αναδιαρθρώσεων έγινε το 2014, όταν ήταν €12,68 δις.

Το μεγαλύτερο μέρος δανείων που αναδιάρθρωσαν οι τράπεζες μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2020 αφορούσαν νοικοκυριά και το ποσό έφθασε το €1,93 δισ. Τα δάνεια των επιχειρήσεων που έτυχαν αναδιάρθρωσης ήταν €1,52 δισ., εκ των οποίων το €1,34 δισ. αφορούσε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι χορηγήσεις με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών ήταν τέλος Νοεμβρίου €4,58 δισ. και τέλος του 2019 € 7,42 δισ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο τέλος Νοεμβρίου κατά €710 εκατ., υποχωρώντας στα €5,59 δισ., από €6,3 δισ. στο τέλος Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την Κεντρική, η μείωση στις μη-εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και κατ’ επέκταση στις συνολικές χορηγήσεις οφείλεται κυρίως σε διαγραφές που είτε αφορούν συμβατικές είτε «λογιστικές» διαγραφές.

Τον Ιανουάριο του 2021 ανακοινώθηκε ότι η Τράπεζα Κύπρου κατέληξε σε συμφωνία με επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την Pimco, για την πώληση πρόσθετου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μεικτή λογιστική αξία ύψους €545 εκατ.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω των λύσεων που εφαρμόζουν οι τράπεζες, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι λύσεις που εφαρμόζουν οι τράπεζες είναι οι εκποιήσεις, οι πωλήσεις δανείων, οι διαγραφές δανείων έναντι απόκτησης ακινήτων, οι αναδιαρθρώσεις, ενώ προς την κατεύθυνση της μείωσης των προβληματικών δανείων έχει συμβάλει και το σχέδιο Εστία. Τέλος του 2014, τα προβληματικά δάνεια είχαν φτάσει τα €27,32 δισ. αλλά μειώθηκαν μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2020 κατά €21,73 δισ. 

To ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το ψηλό του 47,8% το 2014 έπεσε στο 19,1% τέλος Νοεμβρίου αλλά παραμένει σε ψηλά επίπεδα, καθώς ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι κοντά στο 3%.

Στο βάθος υπάρχει η ιδέα του Υπουργείου Οικονομικών για δημιουργία bad bank, για να ξαλαφρώσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών, μέσα σ’ ένα βεβαρυμμένο κλίμα που δημιούργησε η πανδημία. Αλλά, την ίδια ώρα, και οι τράπεζες πωλούν προβληματικά δάνεια, για να καθαρίσουν τον ισολογισμό τους, χωρίς να περιμένουν τη δημιουργία κακής τράπεζας.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος