Η ευχέρεια τραπεζών και άλλων εταιρειών διαχείρισης δανείων για εκποιήσεις ακινήτων διευρύνεται από εβδομάδας, καθώς το Σάββατο 31/7 τερματίζεται η διευρυμένη αναστολή εκποιήσεων που είχε αποφασίσει τον περασμένο Απρίλιο η Βουλή.
Χθες, η Ολομέλεια του Σώματος απέρριψε κατά πλειοψηφία την αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο η απόφαση δεν έχει ουσιαστική αξία για τους επηρεαζόμενους δανειολήπτες, καθώς ο κ. Αναστασιάδης δεν φαίνεται να έχει οποιαδήποτε πρόθεση να υποχωρήσει και να θέσει σε ισχύ τον νόμο. Συνεπώς, η αναστολή εκποιήσεων δεν θα συνεχιστεί έως τις 31 οκτωβρίου, όπως επιθυμεί η πλειοψηφία της Βουλής.
Υπέρ της αποδοχής της αναπομπής ψήφισαν 11 βουλευτές από το ΔΗΣΥ, ενώ 23 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ και τους Οικολόγους τάχθηκαν εναντίον. Έξι βουλευτές, από την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ, τήρησαν αποχή.
Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί 66 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν επτά κατοικίες (χωρίς να ξεκαθαρίζεται κατά πόσο αυτές είναι κύριες), πέντε διαμερίσματα, 39 χωράφια, 13 οικόπεδα (κάποια από τα οποία έχουν και κτίρια), ένα γραφείο και ένα βιοτεχνικός χώρος. Μάλιστα, από την ανάλυση των στοιχείων διαφαίνεται πως η αξία των κατοικιών που θα τεθούν προς ηλεκτρονική εκποίηση κυμαίνεται μεταξύ €12 χιλ. μέχρι €1.2 εκατ. Συνεπώς, εάν δεν γινόταν αναπομπή του νόμου, από τις επτά κατοικίες θα εξαιρούνταν από τις εκποιήσεις οι πέντε από αυτές (νοουμένου ότι είναι κύριες κατοικίες) καθώς η αξία τους είναι μέχρι €350 χιλ. Εξάλλου, τα πέντε διαμερίσματα έχουν αξία από €44.800 μέχρι €318 χιλ. και στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία θα γλίτωναν όλα τον πλειστηριασμό. Η αξία των 39 χωραφιών είναι μεταξύ €400 μέχρι €600 χιλ. Δηλαδή, εάν εφαρμοζόταν η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή, δεν θα εκποιούνταν 35 από αυτά, καθώς η αξία τους ήταν μέχρι €100 χιλ.
Στο Ανώτατο ο λόγος
Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) και εμπορικές τράπεζες υποστηρίζουν πως δεν είναι το πρώτιστο εργαλείο για εξόφληση δανείων οι εκποιήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤ, τα οποία προώθησε στη Βουλή αλλά περιλαμβάνονται και στην επιστολή αναπομπής του νόμου, μέχρι το τέλος του 2020 εκποιήθηκαν έξι κατοικίες, με μέση αγοραία αξία τις €523 χιλ. Μετά την απόρριψη της αναπομπής από τη Βουλή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς εάν υπογράψει το νόμο θα θεωρηθεί ως πολιτική του ήττα. Η απόφαση του Ανωτάτου είναι δεδομένο ότι θα απαιτήσει πολλούς μήνες και όταν εκδοθεί δεν θα έχει ιδιαίτερο νόημα για τους δανειολήπτες.
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος