Ανήσυχοι είναι οι φοιτητές για τα υψηλά επίπεδα των ενοικίων και το συνεπακόλουθο δυσβάστακτο κόστος της στέγασης. Λίγες μέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων, ο προβληματισμός των φοιτητών ενισχύεται και η εστίαση αντί να είναι στην ύλη των μαθημάτων, στρέφεται προς το αυξημένο κόστος φοίτησης.

Παρατάξεις φοιτητικών κινημάτων, αναφέρουν πως η κατάσταση είναι αρνητική, ενώ ο προεδρεύων της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΦΕΠΑΝ) και πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης Αναγέννηση, Νίκος Καρανικόλα, σημειώνει πως έχει γίνει κατάθεση προτάσεων για επίλυση του ζητήματος, στις 26 Αυγούστου.

Το πρόβλημα όλο και εντείνεται, με αναφορές στη Βουλή των Αντιπροσώπων για φοιτητές που απευθύνονται για στέγη στα κατεχόμενα ή που απορρίπτουν τη θέση σπουδών τους, λόγω κόστους, σενάρια που επιβεβαίωσε ο κ. Καρανικόλα.

Σύμφωνα με τον κ. Καρανικόλα, υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών που ενοικιάζουν στην κατεχόμενη Λευκωσία και στην Οδό Λήδρας, περνούν το οδόφραγμα για να μπορέσουν μέσω των μέσων μαζικής μεταφοράς, να είναι κοντά στο πανεπιστήμιο και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους.

Ακόμη, επιβεβαιώθηκε και η φήμη που ακούστηκε στην επιτροπή παιδείας της βουλής, από βουλευτές, πως υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι απορρίπτουν τη θέση τους, λόγω των υψηλών τιμών σε στέγη και καύσιμα. Ο κ. Καρανικόλα, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης μίας κοινής γραμμής μεταξύ των παρατάξεων, ώστε να δοθεί μία πρόταση στην πρυτανεία του ΠΚ.

Τόνισε όμως, ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει, καθώς το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων απλά εκτινάχθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, του πολέμου και του πληθωρισμού.

Η ανέγερση των εστιών που παρέμεινε σε στάσιμο σημείο λόγω της πανδημίας, αναμένεται να καλύψει τους φοιτητές. Παρόλα αυτά μέχρι να ολοκληρωθούν σε πέντε χρόνια, όπως είπε στη βουλή ο πρύτανης του ΠΚ, Τάσος Χριστοφίδης, θα πρέπει να βρεθεί λύση.

Από πλευράς της Αναγέννησης, έχουν ήδη κατατεθεί 8 προτάσεις για εξομάλυνση της κατάστασης ως εξής:

  • Παροχή φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες οι οποίοι ενοικιάζουν σε φοιτητές
  • Παροχή οικονομικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες οι οποίοι ενοικιάζουν σε φοιτητές
  • Επιβολή ανώτατης τιμής (πλαφόν) ενοικίου σε όσους ιδιοκτήτες επωφελούνται των προηγούμενων ρυθμίσεων
  • Οικονομική ενίσχυση των φοιτητών που ενοικιάζουν σε περιοχή μακριά από τον τόπο της μόνιμης τους κατοικίας
  • Αύξηση του επιδόματος ενοικίου στους φοιτητές προσφυγικών οικογενειών
  • Άμεση ανέγερση περισσότερων φοιτητικών εστιών
  • Κρατική συγχρηματοδότηση έργων ανέγερσης φοιτητικών εστιών από τον ιδιωτικό τομέα, και
  • Καταρτισμός και εκπόνηση ενιαίας στεγαστικής πολιτικής για το κράτος προς όφελος των πολιτών

Όπως ανέφερε, ο επαρχιακός γραμματέας της Προοδευτικής παράταξης φοιτητών, Λένος Χριστοφόρου, η παράταξη είχε καλέσει πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, καθώς το πρόβλημα απλά εντείνεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Ανέφερε, πως οι δράσεις των πρυτανειών σε Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ, έχουν βοηθήσει, αλλά μέχρι να ολοκληρωθούν οι εστίες, πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα, όπως η αύξηση των επιδομάτων που αφορούν φοιτητές.

Η παράταξη της Προοδευτικής ανακοίνωσε περαιτέρω προτάσεις που μπορούν να εξομαλύνουν την κατάσταση, οι οποίες αφορούν:

  • Αύξηση του ποσού της κρατικής φοιτητικής μέριμνας για το επίδομα διαβίωσης, με επαναφορά των €12 εκατ.
  • Δημιουργία κοινωνικών τιμολογίων για τους φοιτητές με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της ΕΕ
  • Μείωση κόστους υπηρεσιών από τους δήμους για φοιτητές, σε όσους δήμους δεν εντάσσονται ήδη, και
  • Εφαρμογή του σχεδίου επιδότησης ενοικίου με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια

Ακόμη, λόγω του ότι το σχέδιο του ΚΟΑΓ έχει μείνει σε στάσιμο σημείο, αφού βασιζόταν στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, το οποίο διακόπηκε, θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει τρόπους να στηρίξει το σχέδιο, πρόσθεσε. Το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου, εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο με ύψος €35 εκατ. για ανέγερση πολυκατοικιών, από τις οποίες θα έμεναν και φοιτητές.

Πρόβλημα εντοπίζεται και με τη στέγαση των φοιτητών ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού όπως είπε ο κ. Χριστοφόρου, ανεγείρονται εστίες με το όνομα των πανεπιστημίων, αλλά τη διαχείριση έχει ο ιδιοκτήτης των κτιρίων, με αποτέλεσμα σε κάθε εστία να δίνεται διαφορετικό ενοίκιο χωρίς κανέναν έλεγχο.

Η πρόταση της Προοδευτικής στο ζήτημα, ήταν να κοστολογούνται τα δίδακτρα ανάλογα με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, για τους ευάλωτους φοιτητές.

Ερωτηθείς για τις αναμενόμενες εστίες του ΑΞΙΚ στην Πάφο, ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε πως εάν ο αριθμός είναι ικανοποιητικός τότε θα καλυφθούν οι φοιτητές, ενώ η μοναδική επιφύλαξη είναι οι ιδιοκτήτες πολυκατοικιών, οι οποίοι πιθανόν να ανεβάσουν τις τιμές.

Πηγή: StockWatch