Οι πληθωριστικές πιέσεις άρχισαν να επηρεάζουν τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια καθώς άρχισαν οι αυξήσεις επιτοκίων.

Όπως διαφαίνεται από στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων και του κύματος ακρίβειας που συμπιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, το ύψος των νέων δανείων που δόθηκαν για στεγαστικούς σκοπούς είναι το μεγαλύτερο από το Δεκέμβριο του 2014, όταν η Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία.

Τα καθαρά νέα στεγαστικά δάνεια ανέρχονται στα €693,6 εκατ. το οκτάμηνο του 2022, από €520,2 εκατ. το οκτάμηνο του 2021, €306,3 εκατ. το 2020 και €454,3 εκατ. το 2019.

«Παρατηρείται ελαφρά μείωση στην απόκτηση στεγαστικών δάνειων, που φαίνεται να οφείλεται στις πληθωριστικές τάσεις, το αυξανόμενο κόστος ζωής και τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων», σημειώνει εκπρόσωπος της Τρ. Κύπρου.

«Παρόλο που η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια συντηρείται σε σχετικά ψηλά επίπεδα, παρατηρούμε μια ελαφριά μείωση σε σχέση με πέρσι όσον αφορά την ζήτηση. Κυρίως λόγω της απότομης και σοβαρής αύξησης των κατασκευαστικών υλικών, του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος και της μικρής αύξησης στα επιτόκια όσο αφορά νέα δάνεια», αναφέρει εκπρόσωπος της Ελληνικής Τράπεζας.

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια άρχισε να επηρεάζεται αρνητικά και από την αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΚΤ, τα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια άνω των 5 ετών ανέρχονται στο 2,22% τον Αύγουστο του 2022, από 2,04% τον Αύγουστο του 2021 και 2,33% τον Αύγουστο του 2019.

Οι τράπεζες προσφέρουν χρηματοδότηση μέχρι 80% της αξίας του δανείου που αφορά πρώτη κατοικία με δυνατότητα αποπληρωμής μέχρι και 35 χρόνια.

Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων μέχρι και δυο φορές το χρόνο.

Το ενδιαφέρον δεν αφορά μόνο δάνεια για πρώτη κατοικία αλλά και για ανακαινίσεις. Χρηματοδότηση μέχρι και 80% προσφέρεται για ανακαινίσεις πρώτης κατοικίας και 70% για ανακαίνιση εξοχικού και αγορά οικοπέδου.

Οι τράπεζες προσφέρουν επίσης δάνεια για την αγορά οικοπέδου γης για άμεση ανέγερση κατοικίας με χρηματοδότηση 50% και διάρκεια μέχρι 15 χρόνια. Επίσης προφέρουν χρηματοδότηση για απόκτηση δεύτερης κατοικίας.

Το ύψος του στεγαστικού δανείου μπορεί να καλύψει μέχρι και το 70% της αγοραστικής αξίας του ακινήτου για απόκτηση δεύτερης κατοικίας με διάρκεια 25 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα στεγαστικά δάνεια σε κατοίκους Κύπρου ανήλθαν τον Αύγουστο του 2022 στα €8,66 δισ., από €8,65 δισ. τον Ιούλιο και €8,21 δισ. τον Αύγουστο του 2021. Τον Αύγουστο του 2019, ανέρχονταν στα €8,52 δισ.

Πηγή: stockwatch