Μέχρι 2 εκ. ευρώ θα πωλούνται πολυτελείς κατοικίες

Την κρατική αρωγή για επιτάχυνση των διαδικασιών αναμένουν άλλες δύο σημαντικές τουριστικές επενδύσεις σε Αταλάντη και Ιθάκη. Στην πρώτη περίπτωση μάλιστα φαίνεται ότι το ζήτημα είναι έως και επείγον, δεδομένου ότι οι επενδυτές του έργου του 1,3 δισ. ευρώ εμφανίζονται έτοιμοι να αποχωρήσουν, έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια υπομονής.

Το έργο αφορά την αξιοποίηση έκτασης 12.500 στρεμμάτων από την εταιρεία Λοκρός ΕΠΕ. Η τελευταία αποτελεί το «όχημα» που λειτουργεί για λογαριασμό των βρετανικών συμφερόντων επενδυτικών ομίλων Europa Capital και Prufrock Investments, δηλαδή τους φορείς της επένδυσης. H Europa Capital αποτελεί μέλος του Rockefeller Group, το οποίο ανήκει στη Mitsubishi Estate Co, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στην Iαπωνία, με αντικείμενο τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έργων real estate. Παρότι η πολεοδόμηση της έκτασης έχει ολοκληρωθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ήδη από τον προηγούμενο Ιανουάριο, εξακολουθεί να παρατηρείται αδράνεια των δημόσιων υπηρεσιών στη δρομολόγηση των επόμενων βημάτων, προκειμένου να εκδοθεί και η οικοδομική άδεια, με αποτέλεσμα να έχει αρχίσει να δημιουργείται έντονη δυσφορία μεταξύ των επενδυτών.

Η έκταση βρίσκεται στην περιοχή Εξαρχος του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας, περίπου 10 χλμ. από τη θάλασσα. Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή ανάπτυξη (σε διάφορες φάσεις) πεντάστερων ξενοδοχείων και κατοικιών, συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Oι 2.990 κλίνες θα είναι στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι 5.882 σε 3.306 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, που μπορεί να πωληθούν ή να εκμισθωθούν. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι πιθανή η έναρξη των εργασιών εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Αντίστοιχα, κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και για την αξιοποίηση έκτασης 1.555 στρεμμάτων στο νότιο τμήμα της Ιθάκης (Κοινότητα Περαχωρίου). Πρόκειται για επένδυση πλησίον των 500 εκατ. που προωθεί η εταιρεία Smender Limited, με στόχο την ένταξή της στη νομοθεσία περί στρατηγικών επενδύσεων. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος επιφάνειας 79.200 τ.μ. (περίπου 5% της έκτασης), το οποίο θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο, μαρίνα, κατοικίες (σε δύο διαφορετικά σημεία) και σειρά από συμπληρωματικές/υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές είναι ελληνικών συμφερόντων. Αντιθέτως στην Ελούντα της Κρήτης, όπου δρομολογείται έτερο θέρετρο κόστους άνω των 450 εκατ. από την Mirum Hellas, ο επενδυτής είναι ο Ρώσος Βιτάλι Μπορίσοφ. Η αδειοδοτική διαδικασία έχει προχωρήσει σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες εγκρίθηκε από τον Δήμο Αγίου Νικολάου η αδειοδότηση της μαρίνας του συγκροτήματος.

Λίγους μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα τον προηγούμενο Δεκέμβριο, είχε προηγηθεί η έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτήν την περίοδο προχωράει η ολοκλήρωση και η έγκριση του απαιτούμενου ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων). Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθεί και να εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη, ώστε να καταστεί εφικτή η έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Στον πυρήνα της επένδυσης περιλαμβάνεται η αξιοποίηση παραθαλάσσιας έκτασης 1.200 στρεμμάτων, η οποία αποτελείται από μία ενιαία των 1.000 στρεμμάτων και έξι περιφερειακές επιπλέον 200 στρεμμάτων. Στο μεγάλο οικόπεδο δρομολογείται η ανάπτυξη πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας, δυναμικότητας 200 κλινών, για την οποία διεξάγονται συζητήσεις για τη λειτουργία της από τη Four Seasons ή τη Fairmont. Πέραν του ξενοδοχείου, θα αναπτυχθούν και τουριστικές κατοικίες, οι οποίες θα πωλούνται σε τιμές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ.