Η πανδημία φέρνει αβεβαιότητα και βάζει φρένο στην αύξηση των τιμών ακινήτων

Το πρώτο «καμπανάκι» και για την αγορά ακινήτων έκρουσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, ως αποτέλεσμα των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν λόγω του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αβεβαιότητα αναφορικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία διαμορφώνουν νέες συνθήκες, με ενδεχομένως σημαντικές, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, επιδράσεις στην αγορά ακινήτων.

Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της αγοράς ακινήτων από τον τουρισμό και από άλλους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, αναμένεται ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2020 οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν στάσιμες ή και σε ορισμένες περιπτώσεις θα δεχθούν πιέσεις, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των τρεχουσών ειδικών συνθηκών.

Η ταχύτητα της αποκατάστασης της επενδυτικής ζήτησης από το εξωτερικό και της βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα επαναφοράς της ομαλότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, η εγχώρια αγορά ακινήτων έχει καταστεί πολύ πιο εξωστρεφής, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από το εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 η καθαρή εισροή κεφαλαίων για αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές, όπως καταγράφεται στα στοιχεία της ΤτΕ, προσέγγισε το 1,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 28,5% σε σχέση με το 2018, όταν και πάλι το σχετικό μέγεθος ήταν μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ, από 442 εκατ. ευρώ το 2017. Μεγάλο μέρος των επενδύσεων αυτών κατευθύνθηκε σε κατοικίες, είτε σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, είτε στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύθηκαν ανάλογα και οι τιμές πώλησης. Πανελλαδικά στο σύνολο του 2019, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με το 2018, ενώ στην Αθήνα η άνοδος άγγιξε το 10,4%. Ωστόσο, όπως σημειώνεται ορθά στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ, η αύξηση στις τιμές και στη ζήτηση δεν φαίνεται να έχει διαχυθεί στο σύνολο της αγοράς, ακριβώς λόγω της προτίμησης των ξένων επενδυτών σε συγκεκριμένα σημεία.

Είναι λοιπόν σαφές ότι προϋπόθεση για την οριστική και συνολική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων είναι η ενίσχυση και της εγχώριας ζήτησης, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα γίνει σταδιακά, σε συνδυασμό και με την περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας.

Πέραν των τιμών, η προοδευτική βελτίωση της αγοράς κατοικίας επιβεβαιώνεται και από την αύξηση των επενδύσεων σε κατοικίες, στο πλαίσιο της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 12,1% το 2019, έναντι αύξησης 17,2% το 2018, παραμένοντας όμως σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (0,8%).

Αντιστοίχως, στο σύνολο του έτους, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε αύξηση κατά 13,3% στον αριθμό των αδειών, κατά 9,2% στην επιφάνεια και κατά 9,8% στον όγκο, σε σύγκριση με το 2018.

Στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, η άνοδος είναι επίσης ορατή, με τις τιμές το πρώτο εξάμηνο του 2019 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) να αυξάνονται κατά 6,7% για τα γραφεία και κατά 9,7% για τα καταστήματα στην Αθήνα. Πανελλαδικά, η αύξηση ήταν της τάξεως του 5,4% και 7,3%, αντιστοίχως.

Πηγή: Η Καθημερινή