Ανεβάζει στροφές η αγορά κατοικίας, καθώς η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα φαίνεται πως έχει «ανοίξει και τις ορέξεις» των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι έσπευσαν να αυξήσουν τις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στην πλειονότητα των περιοχών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που προκύπτουν από τον δείκτη τιμών SPI (Spitogatos Property Index), που επιμελείται το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr, κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης μέχρι και κατά 10,1% στην περιοχή της Αττικής. Η άνοδος αυτή αφορά τις κατοικίες που βρίσκονται στα προάστια του Πειραιά, με τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης να διαμορφώνεται πλέον σε 1.270 ευρώ/τ.μ., από 1.155 ευρώ/τ.μ. πριν από έναν χρόνο, αλλά και 1,6% υψηλότερη συγκριτικά με το φετινό πρώτο τρίμηνο.

Σημαντική αύξηση σε ετήσια βάση με 7,9% καταγράφουν τόσο τα βόρεια όσο και τα δυτικά προάστια, με τη μέση τιμή να αγγίζει τα 2.430 ευρώ/τ.μ. και τα 1.407 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Τα νότια προάστια της Αττικής παραμένουν η πιο ακριβή περιοχή του λεκανοπεδίου, με τη μέση τιμή να αυξάνεται κατά 6,4% σε 2.766 ευρώ/τ.μ. κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Αύξηση κατά 6,7% σημείωσαν τόσο το κέντρο του Πειραιά (1.540 ευρώ/τμ.) όσο και οι περιφερειακοί δήμοι του Ν. Θεσσαλονίκης (1.200 ευρώ/τ.μ.). Στον Δήμο της Θεσσαλονίκης οι τιμές κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο καταγράφουν αύξηση κατά 5,9%, σε 1.563 ευρώ/τ.μ. Ανοδικά  κινούνται οι τιμές πώλησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε επίπεδο τριμήνου (δηλαδή συγκριτικά με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους). Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας η ετήσια αύξηση αγγίζει το 1,4%, σε 1.593 ευρώ/τ.μ., αλλά σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο προκύπτει άνοδος κατά 2% (από 1.545 ευρώ/τ.μ.).

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, «το πρώτο πεντάμηνο του 2021 –και ιδιαίτερα οι δύο τελευταίοι μήνες– σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου για την αγορά ακινήτων, κατά την οποία ξεκινά ο απολογισμός των επιπτώσεων της πανδημίας στην αγορά και η αξιολόγηση των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί. Παρά την επιφυλακτικότητα και τη στάση αναμονής της αγοράς από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, οι σταθερά θετικές προσδοκίες για την προοπτική αναχαίτισης της πανδημίας, ανάκαμψης του τουρισμού και αποκατάστασης της εξωτερικής επενδυτικής ζήτησης συνετέλεσαν στην ανθεκτικότητα των τιμών τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων. Μάλιστα, παρά τα αυξημένα εμπόδια που ανέκυψαν στην ολοκλήρωση πράξεων και επενδύσεων εξαιτίας της υπολειτουργίας των σχετικών υπηρεσιών του κράτους, το υψηλών προδιαγραφών τμήμα της αγοράς προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον και σημαντικού ύψους πράξεις από ιδιώτες, επιχειρήσεις και επενδυτές», αναφέρει η ΤτΕ.

Ανοδική είναι η τάση και στην αγορά ενοικίων, όπου επίσης προκύπτει αύξηση τιμών σε σχέση με τους πρώτους μήνες του 2021. Για παράδειγμα, στα βόρεια προάστια η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατά το δεύτερο τρίμηνο ανήλθε σε 9,17 ευρώ/τ.μ., υψηλότερη κατά 8,4% σε ετήσια βάση και κατά 4,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σε ετήσια βάση προκύπτει διόρθωση των τιμών των ενοικίων κατά 4,1%, σε επίπεδο τριμήνου καταγράφεται αύξηση κατά 1,5%. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και στην περίπτωση των νοτίων προαστίων, όπου οι τιμές σε ετήσια βάση είναι χαμηλότερες κατά 3,6%, σε 10 ευρώ/τ.μ., αλλά σε επίπεδο τριμήνου έχουν διατηρηθεί αμετάβλητες. Τη μεγαλύτερη άνοδο με 11,5% καταγράφουν τα ενοίκια των κατοικιών στο υπόλοιπο Αττικής, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 7,17 ευρώ/τ.μ. από 6,43 ευρώ/τ.μ. πριν από έναν χρόνο.

Πηγή: Η Καθημερινή