του Αντώνη Λοΐζου*

Ένα πλούτο που έχει η Κύπρος είναι και τα φράγματα μας που βρίσκονται παντού, ιδιαίτερα στην περιοχή Λεμεσού και Πάφου.  Εκτός από το θέμα ανάγκης στην ύπαρξη άρδευσης/ύδρευσης, τα φράγματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για διάφορα είδη αθλοπαιδιών, κατάλληλα για αυτά, όπως ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, μαθητευόμενοι σκιέρ, καταδύσεις (υπό προϋποθέσεις) κλπ.

Ορισμένα από αυτά τα φράγματα, όπως του Ξυλιάτου, είναι χάρμα οφθαλμών, με τα πεύκα να αναδύονται από το νερό και με μονοπάτι της φύσης γύρω, όπως και άλλα που είναι ότι το καλύτερο για τους περιβαλλοντιστές και λάτρεις της φύσης, ποδηλάτες και άλλους, για να απολαμβάνουν το περιβάλλον.  Έχουμε λοιπόν τον πολύ καλό καιρό και αυτό μαζί με την πληρότητα των φραγμάτων αποτελούν ένα μοναδικό έργο της Κυπριακής φύσης.

Δυστυχώς, τα φράγματα αυτά δεν τυγχάνουν πλήρους εκμετάλλευσης, τόσο εκ μέρους του Κράτους (από πλευράς προβολής), όσο και των τοπικών Αρχών, ενώ αναφερόμενοι ιδιαίτερα στο Υφυπουργείο Τουρισμού, ίσως να έχουμε τώρα κάποια ελπίδα εκμετάλλευσης/αναβάθμισης του πλούτου αυτού.

Έχοντας υπόψη ότι μέσα στα άλλα μας σχέδια είναι και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όσο και με την ύπαρξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα για την χειμερινή περίοδο, ο πλούτος αυτός παραμένει ανεκμετάλλευτος (τόσο προς όφελος των ντόπιων, όσο και των ξένων).

Κατά την περίοδο της δημαρχίας του κ. Ανδρέα Χρίστου (Λεμεσός) και κατόπιν δικής μας εισήγησης, αυτός ο αξιόλογος Δήμαρχος, κάλεσε μια συνάντηση όλων των Δήμων της Λεμεσού, περιλαμβανομένου και του ΚΟΤ (τότε) και του Τμήματος Υδάτων, για να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε ως Δήμοι αυτόν τον πλούτο (παρευρισκόμενος ήταν και ο διοικητής των Βάσεων με δικές του σκέψεις, όπως κατασκευή μικρού σιδηρόδρομου, διαμέσου της περιοχής Φασουρίου και άλλα).

Είναι γεγονός ότι τα φράγματα δεν έχουν σταθερή πληρότητα, αλλά τα τελευταία χρόνια ο Θεός ευλόγησε αυτόν τον τόπο με αρκετή βροχόπτωση, για να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον πλούτο της Κυπριακής φύσης.

Πιστεύουμε ότι τα φράγματα θα πρέπει να τύχουν εκμετάλλευσης από ιδιώτες ή άλλους (μέσω του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων) και να επιτρέπεται η κατασκευή 1-2 εστιατορίων/κέντρων αναψυχής/clubs και μαζί με τους διάφορους συνδέσμους, να μπορεί να θέτει σε χρήση για την διασκέδαση των επισκεπτών.  Ταυτόχρονα και επιπλέον του ενοικίου, οι ιδιώτες αυτοί θα πρέπει να κατασκευάσουν προσβάσεις, χώρους στάθμευσης, υποστατικά για βάρκες κλπ, κόστη που πιθανώς να προέρχονται και από τις επιχορηγήσεις των διαφόρων σωματείων/ΚΟΑ και διάφορους άλλους, όπως εταιρείες που ενδιαφέρονται για τέτοιες δραστηριότητες, είτε για σκοπούς προβολής, είτε άλλως πως και άλλους.

Όπως έχουμε σήμερα η χρήση της θάλασσας για τέτοιες δραστηριότητες, δεν είναι ότι το καλύτερο και διότι εξαρτάται από την ηρεμία της θάλασσας, όσο και από την καταλληλότητα στις καλύτερες των περιπτώσεων.

Ορισμένοι φράκτες θα μπορούσαν να καταταγούν ανάλογα με το μέγεθος τους σε διαφορετικές χρήσεις – π.χ. όπως τα Πολεμίδια για μικρά ιστιοπλοϊκά, μαθήματα σκι (που γίνονται σήμερα έστω παράνομα), του Ξυλιάτο για σκοπούς ψαρέματος (με χρέωση ανά ψάρι από τους ερασιτέχνες ψαράδες), τον φράκτη της Γερμασόγειας για σκοπούς κωπηλασίας και ιστιοπλοΐας, ενώ οι φράκτες της Πάφου έχουν και αυτοί πολύπλευρες χρήσεις για ολόχρονες δραστηριότητες.

Σε εκείνη λοιπόν την συνάντηση της Λεμεσού, όλοι συμφώνησαν ότι τα φράγματα θα πρέπει να τύχουν εκμετάλλευσης, αλλά μας υποδείχθηκε από το Τ.Α.Υ. ότι οι κανονισμοί για την χρήση τους είναι στην Βουλή για συζήτηση (τότε 8 χρόνια αναμονής και τώρα 12 χρόνια και περιμένουμε).  Δηλαδή το κύριο εμπόδιο είναι η Βουλή που μας έχει συνηθίσει με την κωλυσιεργία της (εκτός βέβαια εάν πρόκειται για μικροπολιτικά θέματα).

Πριν δύο χρόνια διεξήχθηκε ένας αγώνας «dragon race» στον φράκτη της Γερμασόγειας όπου τόσο νέοι, όσο και άλλοι παρακολουθήσαμε ένα ωραίο θέαμα που μόνο στην τηλεόραση το βλέπουμε (ίδε Χονγκ-Κονγκ).

Εκτός από την Αγία Νάπα και παρόλης της επιτυχίας της για τον αθλητικό τουρισμό (κυρίως για ποδόσφαιρο – όλων των ηλικιών και κατά την χειμερινή περίοδο) δυστυχώς οι υπόλοιποι Δήμοι ακόμη ψάχνονται και  μάλιστα σε μια πολιτεία η οποία διαχρονικά θέλει να ενθαρρύνει τους νέους/επισκέπτες σε θέματα αθλοπαιδιών.  Για τον σκοπό αυτό (προς τούτο παραθέσαμε και την πρόταση από Ρώσο επενδυτή για κατασκευή Adventure Park στο Τρόοδος που περιμένει για χρόνια τον καθορισμό του ενοικίου από το Κτηματολόγιο και στο τέλος εγκατέλειψε την πρόταση του περιμένοντας για 8 χρόνια!!).  Τα διάφορα Theme Parks (κυρίως στην Αγία Νάπα, τα γλυπτά, τα ντόπια φυτά, το γεφύρι της Αγάπης κλπ) έχουν πολύ καλές προοπτικές που εμπλουτίζουν το περιβάλλον, ως επίσης και η βύθιση πλοίων (για καταδύσεις) ίδε πρόσφατα στη Λάρνακα (και το απαράδεκτο απαγορευτικό διάταγμα για το Παραλίμνι), ενώ η χρήση γηπέδων για πετόσφαιρα (ίδε Παραλίμνι που μετά από επένδυση €1.0 εκ. προ 8 ετών και χρήση για διεθνείς αγώνες, εγκαταλείφθηκε με τις εγκαταστάσεις να έχουν λεηλατηθεί (που είναι η αντίδραση των ξενοδόχων;).  ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα για «σαφάρι» κατά μήκος ξηρών ποταμών με διανυκτέρευση στην ύπαιθρο, με όλες τις διευκολύνσεις.  Μια δική μας εκδρομή, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους 80 καλεσμένους (ξένους κυρίως) του Γραφείου μας – φωτιστικά την νύκτα, κιθάρες, sing-song κλπ, με ένα υπέροχο καιρό, τι άλλο θέλει κάποιος όταν αναζητεί κάτι το διαφορετικό (η εκδρομή αυτή ήταν μέσα στις δραστηριότητας μας για την σύσφιξη σχέσεων μεταξύ του προσωπικού-Bonding).

Θα επιμένουμε λοιπόν για την χρήση και εκμετάλλευση του ανεκμετάλλευτου αυτού πλούτου της Κύπρου, λόγω της ποικιλομορφίας της φύσης.  Δεν είναι όλοι αγαπητοί μας αναγνώστες που επιθυμούν να έχουν την άνεση του καναπέ και αναζητούν το κάτι άλλο.  Σίγουρα δεν είναι όλα εύκολα και προς τούτο οποιοσδήποτε επιθυμεί να κάνει χρήση της φύσης σε οργανωμένη βάση, να υποβάλλει το πλάνο του στο Υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο όμως να απαντά εντός περιόδου 2 μηνών να αναφέρει και τυχόν έξοδα, όπως χρεώσεις για δασοφύλακες, υπαλλήλους Τ.Α.Υ. κλπ, που να αποτελούν μέρος της άδειας.  

Αυτό είναι μια αρχική ιδέα προς όλους τους εμπλεκόμενους να εκφέρουν απόψεις και εισηγήσεις έχοντας ως στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και με δραστηριότητες για τους Κύπριους όλων των ηλικιών και ξένους μόνιμους κάτοικους αυτού του νησιού και άλλους.

*F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Λτδ – Εκτιμητές Ακινήτων, Πωλητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

www.aloizou.com.cy 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.