Του Ανδρέα Α. Ανδρέου*

Εγώ προσωπικά ανυπομονούσα να κλείσει ο Μάιος για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς ήταν για να δω τις επιδόσεις της κτηματαγοράς αμέσως μετά την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων. Όχι τίποτε άλλο, αλλά επειδή σας έλεγα διάφορα όλο αυτό το διάστημα, ήθελα να δω αν θα επαληθευτώ ή αν θα διαψευστώ. Υπενθυμίζω πως ο Μάιος κύλησε με μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, γεγονός που σήμαινε πως η οικονομία δεν γέμισε πλήρως τις μηχανές.

Μόλις προχθές μπήκαμε στο τρίτο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων και ακόμη έπεται συνέχεια με αποκορύφωση το άνοιγμα των αεροδρομίων και του τουρισμού σε λίγες μέρες, ενώ αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, τον Σεπτέμβριο θα είμαστε στο 100% της χαλάρωσης όλων των μέτρων. Τι έγινε λοιπόν τον Μάιο στην αγορά ακινήτων; Ας δούμε πρώτα αναλυτικά τις μεταβιβάσεις παγκύπρια, αλλά και ανά επαρχία. Παγκύπρια, λοιπόν, τον Μάιο, σημειώθηκαν 626 μεταβιβάσεις. Αυτές συγκρινόμενες με τον μισό Μάρτιο είναι περίπου 2% αυξημένες και συγκρινόμενες με τον Απρίλιο είναι κατά 165% αυξημένες. Αν τώρα τις συγκρίνουμε με τον αντίστοιχο περσινό Μάιο τότε είναι στο 48% της περσινής απόδοσης μεταβιβάσεων. Παρόλο που κάποιοι θα βλέπουν το ποτήρι κυριολεκτικά μισοάδειο, εγώ το βλέπω κυριολεκτικά μισογεμάτο.

Σκεφτείτε πως σε αυτή την εξίσωση έχουμε μόνο μια μερίδα Κυπρίων αγοραστών και κάποιες δεκάδες ξένων αγοραστών, σε μια οικονομία που επαναλειτούργησε επιλεκτικά και τμηματικά, με σημαντικούς τομείς δραστηριότητας να τίθενται σε κίνηση μετά τα μέσα του μήνα ή/ και αρχές αυτού του μήνα, ενώ η χώρα είναι κλειστή προς τουρίστες και επισκέπτες άλλων χωρών. Όμως, σημειώθηκαν μεταβιβάσεις αξίας πέραν των €100 εκ. Συνολικά η πενταμηνία κύλησε με 3.563 μεταβιβάσεις που συνιστά το 60% της περσινής πενταμηνίας. Σε επίπεδο αξίας ακινήτων που αντάλλαξαν χέρια κατά την πενταμηνία αυτά αγγίζουν τα €700 εκ. και βρίσκονται περίπου στα μισά αυτών που πουλήθηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Παρόμοια εικόνα Μαΐου εξάγεται και από τις καταθέσεις πωλητηρίων εγγράφων.

Από το σύνολο των 626 μεταβιβάσεων Μαΐου, η Λευκωσία είχε 181 μεταβιβάσεις (ποσοστό 29%), η Λεμεσός 182 (ποσοστό 29%), η Λάρνακα 88 (ποσοστό 14%), η Αμμόχωστος 33 (ποσοστό 5%) και η Πάφος 142 (ποσοστό 23%). Στη Λευκωσία άλλαξαν χέρια ακίνητα αξίας πέραν των €30 εκ, στη Λεμεσό ακίνητα αξίας πέραν των €36 εκ, στη Λάρνακα πέραν των €12 εκ, στην Αμμόχωστο πέραν των €3 εκ και τέλος στην Πάφο ακίνητα αξίας πέραν των €20 εκ. Οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ καλές και δείχνουν ότι άρχισε να κτίζεται μομέντουμ. Πιστεύω πως ο Ιούνιος θα δείξει καλύτερη εικόνα, όπως και ο Ιούλιος. Το στοίχημα είναι ο Αύγουστος, ο οποίος αφενός θα έχει τους Κύπριους σε διακοπές και αφετέρου, τους ξένους θεωρητικά να επισκέπτονται την χώρα μας σε πιο αυξημένους αριθμούς από ό,τι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος. Κλείνοντας, και ευκαιρίας δοθείσης, θα ήθελα να ψέξω τον τρόπο λειτουργίας διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων τα οποία παρόλη την χαλάρωση των μέτρων, εξακολουθούν να εργάζονται σε συνθήκες lockdown και μάλιστα να επικρατεί ετερογενής αντιμετώπιση μεταξύ επαρχιών στα ίδια τμήματα.

Δεν γίνεται, για παράδειγμα, στο Κτηματολόγιο να κλείνουν ραντεβού για μεταβιβάσεις από τώρα για το τέλος Ιουνίου! Είναι απαράδεκτο. Πώς θα προχωρήσουν οι μεταβιβάσεις και να εισπράξει το κράτος χρήματα όταν ενέργειες που μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε κάποια εικοσιτετράωρα ή και αυθημερόν χρονοτριβούν αδικαιολόγητα ολόκληρες βδομάδες; Γίνεται από τη μια να πανηγυρίζουμε για την επιδημιολογική μας εικόνα και από την άλλη να φοβούνται κάποιοι να αγγίξουν φάκελο με έγγραφα μπας και κολλήσουν κορωνοϊό; Και αν είναι βάσιμος αυτός ο φόβος γιατί χαλαρώνουμε τα μέτρα; Αν πάλι βολεύτηκαν κάποιοι με την χαλαρότητα, γιατί δεν εφαρμόζεται η ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων και να γίνει το σύστημα πιο αποτελεσματικό; Και δεν είναι μόνο το Κτηματολόγιο.

Τα ίδια ακούω για άλλα τμήματα όπως αυτό του Εφόρου Φορολογίας, του Εφόρου Εταιρειών, τα Πρωτοκολλητεία για να αναφέρω μόνο μερικά. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι: δεν γίνεται από τη μια να θέλουμε το Κράτος να πληρώνει και να μπαίνουμε σε συνθήκες ανάκαμψης και από την άλλη να κωλυσιεργούμε αδικαιολόγητα και όλοι να χάνουμε χρήματα από το Κράτος μέχρι τον καθένα μας μέσα στην οικονομία. Δεν γίνεται να τα θέλουμε όλα δικά μας. Στο τέλος, δεν θα έχουμε ούτε αβγά, ούτε πουλιά. Οι αρμόδιοι Υπουργοί θα πρέπει να βάλουν τάξη στα του οίκου τους.

*MRICS, CEO APS Andreou Strategy – Chartered Surveyors