Του Αντώνη Λοίζου

Είναι ενοχλητική μεν, αλλά ανεκτή η ταλαιπωρία για τα μεγάλα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή στο κέντρο της Λευκωσίας.  Προς τούτο μετά από το αναμενόμενο οριστικό τέλος της Πλατείας Ελευθερίας, παίρνει σειρά και η Τάφρος, η Μακαρίου, το πρώην ΓΣΠ και οι συνεχείς διαπλατύνσεις/κατασκευές μοντέρνων πεζόδρομων και προνοιών για αναπήρους.

Έχει συνεισφέρει και ο ιδιωτικός τομέας στην όλη αναβάθμιση/ανάπλαση του κέντρου, τόσο με το αξιόλογο έργο Πινακοθήκης (Λεβέντειο), όσο και με νέα έργα υπό μελλοντική/ανάπτυξη, όπως 3 νέα ξενοδοχεία τύπου boutique, η αναμενόμενη αναβάθμιση/κατασκευή του ξενοδοχείου Holiday Inn, ενώ το έργο της Cyfield (360) και το Park View (Ισραηλινών συμφερόντων) και άλλων πολυώροφων πύργων γραφείων (Ισραηλινών συμφερόντων) διαγράφουν μια νέα πνοή στο κέντρο της πρωτεύουσας (ίδε και γραφεία Deloitte, Eurobank και άλλα).

Παραμένει ασφαλώς το πρόβλημα της πρόσβασης με ιδιωτικά αυτοκίνητα και ο περιορισμός των χώρων στάθμευσης (και άνκαι τώρα υπάρχουν ως κενά οικόπεδα, δεν θα είναι ως τέτοια για πολύ χρόνο ακόμη).  Τα διάφορα σχέδια περί ύπαρξης τραμ είναι καλά ως σχέδια, αλλά ποιος ιδιώτης θα τολμήσει να αναλάβει τέτοιο έργο των πολλών εκατομμυρίων με ορατές ζημιές, όταν σήμερα ακόμη και αυτά υπερσύγχρονα μεν αλλά ογκώδη λεωφορεία δεν έχουν ικανοποιητική πληρότητα;

Εκτός της κατάστασης του ιού, η «ανακάλυψη» (κυρίως από ξένους) του Airbnb ανθεί στο στάδιο αυτό και οι ενοικιάσεις του τύπου αυτού έχουν πληρότητα γύρω στο 80%, ενώ παραμένει το πρόβλημα της αστυνόμευσης στην εντός των τειχών (προς τούτο αναμένουμε μεταξύ άλλων ότι η κατάργηση της ιδιωτικής αστυνόμευσης/κλητήρων των πολιτικών με αστυνομικούς θα βοηθήσει στην αύξηση του ρυθμού αστυνόμευσης.  Εάν αυτό το μακροχρόνιο αίτημα της πολιτείας επιτέλους εφαρμοστεί (κατάργηση φρουράς/κλητήρων για πολιτικούς), όπως και η μετακίνηση των Σωματείων Αποέλ και Ομόνοιας, με το πρώτο να δημιουργεί προβλήματα πρόσβασης στην κύρια είσοδο της Λευκωσίας, εκτός από τις εγκληματικές καταστάσεις (ίδε πρόσφατα για ύπαρξη ναρκωτικών στο ισόγειο) θα αρχίσει και αυτό να βοηθά στην αναβάθμιση της Λευκωσίας.

Τώρα θα προστεθούν και νέα κεντρικά γραφεία διαφόρων υπουργείων στην περιοχή Αρχιγραμματείας, αυξάνοντας έτσι και το θέμα της διακίνησης/στάθμευσης, ενώ η μη ανέγερση της Νέας Βουλής είναι ένα πρόσθετο θετικό στοιχείο για το κέντρο.  Ταυτόχρονα τα διάφορα έργα επέκτασης του γραμμικού πάρκου Πεδιαίου, θα είναι (ήδη είναι για το μέρος που έχει κατασκευαστεί) ένα στολίδι.

Όσον και να σας φαίνεται παράξενο, με τα διάφορα έργα υποδομής και καλλωπισμού των γειτονιών στην ενορία Καϊμακλίου, προκάλεσαν την προσέλκυση νέων κατοίκων για οίκηση στο σημείο που τώρα δεν υπάρχει προσφορά από τους ιδιοκτήτες και αυτό αφορά τόσο κατοικίες που είναι διατηρητέες, όσο και μη, με μια πρόσφατη ζήτηση για κατοικία γύρω στο €1.0 εκ. στην περιοχή.  «Δεν υπάρχει καλύτερη γειτονιά για να ζήσει κάποιος και άνκαι δεν έχω σύνδεση με την περιοχή, η οικογένεια μου και όλοι είμαστε ερωτευμένοι με το Καϊμακλί», μας δήλωσε γνωστός επιχειρηματίας.

Άνκαι παραμένει από πλευράς χρόνου η εκτέλεση του νέου Μουσείου Λευκωσίας, το έργο αυτό θα είναι το κλειδί στην όλη αναβάθμιση του κέντρου και αναμένουμε από το ΕΒΕΛ και άλλους ενεργούς δημότες να συνεχίζουν τις πιέσεις για σύντομη εκτέλεση.

Έχουμε και τις δικές μας προτάσεις που υποβάλαμε τόσο στο Κράτος, όσο και στον Δήμο Λευκωσίας για την καλυτέρευση της όλης κατάστασης, παρόλο που αντιλαμβανόμαστε ότι τα οικονομικά είναι περιορισμένα.  Προτείνουμε λοιπόν ότι:

• Η χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων (τύπου Ταϊλάνδης) για την διακίνηση ξένων με οδηγούς/ξεναγούς που να μπορούν να διακινούνται εύκολα στα διάφορα μουσεία της πρωτεύουσας, δεν έχει υιοθετηθεί (ακόμη και αυτή η Αυστρία μέσα στα χιόνια προσφέρουν ξεναγήσεις με άμαξες και μικρά αυτοκίνητα “fun cars” (ίδε Λονδίνο).

• Η χρήση του ΓΣΠ (αρχικού) σε μια παραδοσιακή πλατεία τύπου Σαριπόλου, βάσει σχεδίου, με το κόστος να αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας (υποβάλαμε πλήρεις λεπτομέρειες) που θα είναι ένα νέο κέντρο διασκέδασης και ψυχαγωγίας.  Προειδοποιούσαμε επί καιρώ δημαρχίας κυρίας Μαύρου ότι το μεγαλεπήβολο σχέδιο του ΓΣΠ με δημοψήφισμα, ήταν λάθος και ως θέμα αρχής και ως ιδέα, αλλά αφού ξοδέψαμε πέραν του €1.0 εκ. για μελέτες, αποδείχθηκε το αντίθετο.

• Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση του Δήμου στις προτάσεις για το ξενοδοχείο Χίλτον που θα προσελκύσει κυρίως νέους και ξένους επενδυτές στην περιφέρεια (μια περίεργη ζώνη που είναι οικιστική με ξενοδοχείο;).

Και πολλά άλλα.

Είναι δεδομένο ότι ο υφιστάμενος Δήμαρχος κ. Γιωρκάτζης έχει κάνει πολλή δουλειά με την βοήθεια ασφαλώς του Δημοτικού του Συμβουλίου και του δίδουμε τα εύσημα.  Θα πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι ο Δήμαρχος οποιουδήποτε Δήμου δεν αποφασίζει από μόνος του και χρειάζεται η πλειοψηφία στις αποφάσεις και άρα είναι άδικο να κατηγορείται ένας Δήμαρχος για τυχόν απραξία για όλα.  Αυτό ισχύει για όλους τους Δήμους και η κατάσταση που βρίσκεται κάθε Δήμος με τις διάφορες μικροπολιτικές καταστάσεις είναι ενδεικτικό, όχι μόνο στην Κύπρο (αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσει κάποιος και την τελευταία ομιλία Ομπάμα (ΗΠΑ) στην Βουλή των ΗΠΑ για το πως λειτουργεί ένα δημοκρατικό σύστημα και πως τα μικροπολιτικά συμφέρονται ζημιώνουν την Δημοκρατία.

Αναφερόμενοι για Δημάρχους και Δημάρχους θα ήταν καλό να μελετηθούν και οι διάφορες καταγγελίες μας για Μαφία Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων, ιδιαίτερα στις παραλιακές περιοχές (ίδε καταγγελία μας για τον Δήμο Παραλιμνίου και άλλους) με απτά στοιχεία και με αδιαφορία διαφόρων επιτρόπων του Κράτους.

Ευτυχώς οι πόλεις δεν έχουν αυτό το φαινόμενο (εκτός μέχρι πρόσφατα ο Δήμος στην Λάρνακα).

F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοίζου & Συνεργάτες ΕΠΕ – Εκτιμητές Ακινήτων, Πωλητές Ακινήτων & Διαχειριστές ΄Εργων Ανάπτυξης

www.aloizou.com.cy 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.