Του Θέμη Πολθυβίου

ΣΤΑΘΕΡΕΣ προς ανοδική πορεία παραμένουν οι τιμές των ακινήτων και ειδικά των διαμερισμάτων, παρά το πλήγμα που έχει επιφέρει στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού.

Η πανδημία, αλλά και οι τιμές, δεν αποτελούν, ειδικά για τα διαμερίσματα, ανασταλτικό παράγοντα, αφού είναι αυξημένη η εγχώρια ζήτηση. 

Με βάση και τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι Κύπριοι στρέφονται στην αγορά διαμερισμάτων. Επιστρέφουν στη διαχρονική τους συνήθεια για την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης.

Ακριβώς αυτό το ενδιαφέρον για την αγορά διαμερίσματος από τους Κύπριους, έχει οδηγήσει στην αύξηση των πωλήσεων ακινήτων. Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά. 

Το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020 είχαμε μια αύξηση της τάξης του 38%. Ειδικά τον Ιούνιο, η αύξηση, σε παγκύπρια βάση σημείωσε αύξηση 43%. 

Το θετικό στοιχεία είναι ότι οι πωλήσεις κινούνται ανοδικά και σε σχέση με τους αλλοδαπούς, χωρίς φυσικά να φθάνουν τα επίπεδα που υπήρχαν πριν την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. 

Γιατί όμως σε μια περίοδο πανδημίας, που συνεχίζει να τρίζει τα δόντια της, οι τιμές των διαμερισμάτων ακολουθούν ανοδική πορεία ή έστω παραμένουν σταθερές;

Σίγουρα ο βασικός λόγος είναι το αυξημένο ενδιαφέρον, ειδικά από Κύπριους, που σταδιακά επιστρέφουν στην παλιά διαχρονική τους συνήθεια για την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης. 

Αυτός ακριβώς ο λόγος είναι η αιτία που η Λευκωσία κρατεί τα σκήπτρα στις πωλήσεις ακινήτων, αφού κυρίως είναι οι ντόπιοι που ενισχύουν την αγορά της πρωτεύουσας. 

Σε σχέση με το έντονο ενδιαφέρον για την αγορά διαμερίσματος, ένας σημαντικός λόγος που διατηρεί σταθερά τις τιμές, είναι ο χαμηλός αριθμός των διαθέσιμων νεόδμητων διαμερισμάτων, θέμα δηλαδή προσφοράς και ζήτησης. 

Σιγά – σιγά άρχισαν φυσικά να μπαίνουν στην αγορά καινούρια διαμερίσματα και αυτό σταδιακά θα οδηγήσει σε μια σταθεροποίηση των τιμών. 

Δύο άλλοι παράγοντες που οδηγούν στο αυξημένο ενδιαφέρον για την αγορά διαμερίσματος είναι πρώτο τα χαμηλά επιτόκια σε συνδυασμό με τα επιχορηγημένα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια και δεύτερο τα χαμηλά επιτόκια που δίνουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις. 

Κατά συνέπεια, η αγορά ακινήτου θεωρείται μια πολύ καλή επένδυση με σημαντική απόδοση, σε σχέση με την κατάθεση στις τράπεζες. 

Περιττό φυσικά να πούμε ότι στις περιζήτητες περιοχές της κάθε πόλης, όπως για παράδειγμα το κέντρο των πόλεων ή σε περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια, οι τιμές αγοράς όχι μόνο παραμένουν σταθερές αλλά σημειώνουν και συνεχή αύξηση. 

Με αυτά τα δεδομένα πώς είναι η κατάσταση με τις τιμές των διαμερισμάτων σε κάθε πόλη;

Στη Λευκωσία περιζήτητες περιοχές είναι η Έγκωμη, η Αγλαντζιά, η Ακρόπολη και φυσικά το κέντρο της πόλης. 

Στις προαναφερθείσες περιοχές οι τιμές είναι σταθερές προς ανοδική τάση. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι στις άλλες περιοχές της πρωτεύουσας οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Να αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Στην περιοχή Έγκωμης, κοντά στο Ιπποκράτειο, διαμέρισμα 129 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια και έτος κατασκευής το 1998 πωλείται 169000 ευρώ. 

Καινούριο διαμέρισμα στα Λατσιά, κοντά στο εμπορικό κέντρο της περιοχής, 110 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια και δύο μπάνια πωλείται 169000 ευρώ. 

Τα πάνω της έχει πάρει και η Λάρνακα λόγω ακριβώς του ενδιαφέροντος από ντόπιους, ενώ σημαντική ώθηση δίνει και το ενδιαφέρον των αλλοδαπών.

Σταθερές είναι οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων στην Πάφο αλλά η προσφορά είναι μικρότερη, σε σχέση με τις άλλες πόλεις. 

Το ίδιο σταθερές είναι οι τιμές στο Παραλίμνι, όπου μάλιστα σε αντίθεση με την Πάφο υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα διαμερίσματα προς πώληση. 

Τέλος, η Λεμεσός είναι η πόλη με τα πολυτελή νεόδμητα διαμερίσματα. Για παράδειγμα, πολυτελές νεόδμητο διαμέρισμα, τριών υπνοδωματίων πωλείται προς 1.300.000 ευρώ. Φυσικά υπάρχουν και τα διαμερίσματα για τους κοινούς θνητούς με πιο προσιτές τιμές. 

Η ουσία είναι μία. Παρά την πανδημία του κορωνοϊού, οι τιμές των διαμερισμάτων παρέμειναν σταθερές με ανοδικές τάσεις και φυσικά ο κατασκευαστικός τομέας συνεχίζει να παραμένει ένας σημαντικός τομέας της κυπριακής οικονομίας.