Του Αντώνη Λοΐζου*

Δεν αναμέναμε το πρώτο μέρος αυτού του άρθρου με την ίδια επικεφαλίδα ότι θα γινόταν το αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος/διαμαρτυρίας από ασφαλιζόμενους και μη.

Ο σκοπός του άρθρου αυτού δεν είναι τόσο να τα «βάλουμε» με τις ασφαλιστικές εταιρείες (έστω ορισμένες) αλλά να αναδείξουμε τις κακές πρακτικές που υιοθετούνται από ασφαλιστικές εταιρείες προς αποφυγή της πληρωμής ζημιάς ενός ασφαλισμένου.

Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, ενώ ταυτόχρονα ηγέρθησαν από τους αναγνώστες αυτής της στήλης νέες υποθέσεις τις οποίες αναφερόμαστε (περίεργα τα οποία και εμείς μάθαμε μετά από 42 χρόνια πρακτικής) όσο και πληροφόρηση από τους ασφαλισμένους.

• Υπάρχει μια σύγχυση τι σημαίνει αξία και τι σημαίνει κόστος αντικατάστασης.  Η αξία σημαίνει τι θα προσφέρει κάποιος για να αγοράσει ένα αντικείμενο, ενώ το κόστος αντικατάστασης αντικατοπτρίζει πόσα θα κοστίσει το ασφαλισμένο αντικείμενο να αντικατασταθεί με τα ίδια/παρόμοια υλικά.  Ως εκ τούτου σιγουρευτείτε ότι ασφαλίζετε το κόστος αντικατάστασης και όχι αξία.  Εάν δηλαδή προνοήσατε να υιοθετήσετε την αξία αντικατάστασης παλαιάς κατοικίας σε μεγάλο εμπορικό οικόπεδο και αυτή καταστραφεί, η κατοικία μεν δεν έχει αξία (η αξία είναι στην αξία του οικοπέδου), ενώ το κόστος αντικατάστασης ίσως να είναι και πέραν των €200.000.

• Κατά τον Σύνδεσμο δεν είναι ορθή η αφαίρεση για depreciation/new for old και ως εκ τούτου είναι λάθος εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών να προβαίνουν σε αφαίρεση από το κόστος αντικατάστασης (ίδε το γελοίο παράδειγμα μας για την άσφαλτο).

• Θα πρέπει να ασφαλιστείτε έναντι ζημιάς προς τρίτους.  Με την ασφάλεια αυτή καλύπτονται τυχόν ατυχήματα που ένας επισκέπτης θα πάθει εντός της οικοδομής σας.  Προσέξετε όμως το τραγικό.  Όλοι είναι ασφαλισμένοι εκτός από τον ασφαλισμένο τον ίδιο και την οικογένεια του (γυναίκα/παιδιά/παππούδες κλπ) σας το εξήγησε κάποιος αυτό;

• Εάν έχετε ασφάλεια αυτοκινήτου full comprehensive, καλύπτει ζημιά για όλους εκτός από τον οδηγό/ασφαλισμένο!!  Σας το είπαν;

• Σας πληροφόρησαν αγαπητοί μας αναγνώστες ότι εάν πάθει ζημιά το σπίτι σας από φωτιά που προήλθε από γειτονικό κτήμα, διότι π.χ. κάποιος έκαψε τα χόρτα, ίσως να είστε ανασφάλιστοι, εκτός και εάν καθαρίζετε το/τα οικόπεδο του γείτονα σε απόσταση 3 μέτρων από το σπίτι σας  ( σοβαρομιλούμε; ).

• Ζημιά η οποία προέρχεται από κακοτεχνίες της κατοικίας σας, θα μπορεί να αμφισβητηθεί εάν η ασφαλιστική εταιρεία σας αποστείλει την έκθεση του εμπειρογνώμονα και εσείς αναθέσετε επί του θέματος σε άλλο ειδικό.  Κόστος προς τον ασφαλιζόμενο;

• Τα πλείστα αυτά τα περίεργα αναφέρονται στα πολυσέλιδα συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά ποιος τα διαβάζει/κατανοεί.  Αυτό είναι κυρίως το όπλο προστασίας των εταιρειών ότι «έπρεπε να τα διαβάσεις».  Επίσης με μικρά πρόσθετα ασφάλιστρα οι πλείστες αυτές παραλείψεις καλύπτονται, φθάνει να σας το πληροφορήσουν.

• Ακούστε λοιπόν και το πιο πρόσφατο/διαμαρτυρία από πελάτη μας.  «Έχω ασφαλισμένο το σπίτι μου για σεισμό/πυρκαγιά/φωτιά κλπ εδώ και 30 χρόνια.  Ζήτησα την ανανέωση της ασφάλειας και μας ζητούν €20 ανά κεφάλαιο της ασφάλειας για την ανανέωση χωρίς να έχω ζητήσει οτιδήποτε από αυτή κατά τα 30 χρόνια και ούτε διαφώνησα ποτέ με το ποσό της ασφάλειας.  Μου ζητούν δηλαδή να πληρώσω πρόσθετα €120 για να έχω την «τιμή» να τους δώσω δουλειά»;

• Άλλος αναγνώστης μας ανέφερε για ένα περιστατικό στην Πάφο όπου ο ασφαλισμένος έλειπε από το σπίτι του για διακοπές και εισήλθαν στην αυλή του (χωρίς άδεια) 2 παιδιά να κολυμπήσουν στην πισίνα (καθαρά trespassers) και η ασφάλεια αρνήθηκε να πληρώσει την διεκδίκηση για αποζημιώσεις, λόγω του ότι δεν αναφερόταν έξω το βάθος της πισίνας και ούτε έχει σωσίβια γύρω από την πισίνα!!  Εγείρουμε το θέμα διότι η υπόθεση οδηγήθηκε σε δικαστήρια (ως η πληροφόρηση μας).

• Σε πρόσφατη μας συνέντευξη με την κυρία Πόλα Σπόντα στις 17.6.2021, όπου άκουσαν οι ακροατές και τα πιο πάνω περίεργα, οι διαμαρτυρόμενοι ακροατές «μπλόκαραν» τις γραμμές – με αποτέλεσμα να επεκταθεί η συνέντευξη για ακόμη μια εκπομπή.

Αυτά και άλλα.

Είστε λοιπόν ασφαλισμένοι;  Δεν το νομίζουμε και πιστεύουμε ότι η ΄Εφορος Ασφαλίσεων θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα όπως και η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Προστασίας του Καταναλωτή.  Πιστεύουμε ότι όλοι αυτοί έχουν την ευθύνη της ορθής πληροφόρησης των ασφαλισμένων, για να μην τους «έλθει η κεραμίδα» στο κεφάλι στο τέλος.

Υπάρχουν και πιο περίεργα θέματα, όπως η ασφάλιση για επαγγελματική αμέλεια, ασφάλιση περιεχομένου κλπ, για το οποίο θα επανέλθουμε – ενώ δεν αποκλείουμε και την διαμαρτυρία μας προς την Βουλή επί του τραγικού αυτού θέματος των ασφαλίσεων.

*F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες ΕΠΕ – Εκτιμητές Ακινήτων, Πωλητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

www.aloizou.com.cy 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.