Του Θέμη Πολυβίου

ΟΛΟΙ χαιρέτισαν την εξαγγελία της κυβέρνησης ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε οι άδειες οικοδομής και οι τελικές εγκρίσεις θα γίνονται σε διάστημα ημερών (έγινε αναφορά για δέκα μέρες0 ώστε να τεθεί τέρμα στην ταλαιπωρία που υφίστανται τόσο οι συμπολίτες μας που αγοράζουν ακίνητο όσο και οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. 

Δυστυχώς, οι εξαγγελίες έμειναν στα χαρτιά και όπως αποδεικνύουν τα δεδομένα, την τεράστια ευθύνη φέρουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίες δεν έχουν τις υποδομές, για να υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη εξαγγελία. 

Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης; 

Οι χιλιάδες συμπολίτες μας και οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης να συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται και να είναι όμηροι της κάθε τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Έτσι συνεχίζεται η καθυστέρηση στην έκδοση των αδειών οικοδομής, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν περισσότερα από δύο χρόνια για να λάβουν από τους δήμους, το πιστοποιητικό τελικής έγκρισης για τις οικίες που αγόρασαν. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένας συμπολίτης μας πρέπει να περάσει από αρκετά στάδια ταλαιπωρίας για να μπορέσει να υλοποιήσει την απόφασή του για αγορά και ανέγερση κατοικίας.

Αρχικά χρειάζεται να εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια (που εκδίδεται σχετικά σύντομα μεταξύ 20 ημερών και ενάμιση μήνα) στη συνέχεια πρέπει να εξασφαλίσει οικοδομική άδεια (που ο χρόνος εξασφάλισης είναι ανάλογα σε ποιο δήμο αποφάσισε να κτίσει και μπορεί να χρειαστεί και αναμονή κάποιων μηνών!). Στη συνέχεια αφού οφείλει να κτίσει σύμφωνα με τα σχέδια και τους όρους που κατέθεσε προχωρεί για αίτηση στην ίδια αρμόδια αρχή για εξασφάλιση πιστοποιητικού τελικής έγκρισης κάτι που διαρκεί πάρα πολλά χρόνια. 

Αυτή η κατάσταση, αξίζει να αναφέρουμε, ότι ρεζιλεύει την Κύπρο διεθνώς, γιατί την ίδια ταλαιπωρία υφίστανται και πολλοί αλλοδαποί που αγοράζουν κατοικία στην Κύπρο. 

Στην όλη κατάσταση παρενέβη και το ΕΤΕΚ που πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να τεθεί τέρμα στην ταλαιπωρία των συμπολιτών μας αλλά και των επαγγελματιών της οικοδομικής βιομηχανίας. 

Μια λύση που προτείνει το ΕΤΕΚ αποσκοπεί, όπως είναι φυσικό στην επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης εκσυγχρονισμένου τίτλου ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, προτείνει την τροποποίηση της διαδικασίας ώστε να δίδεται η ευχέρεια η διαδικασία έκδοσης εκσυγχρονισμένου τίτλου ιδιοκτησίας να αρχίζει από την ολοκλήρωση του κελύφους της οικοδομής και όχι από το στάδιο της τελικής έγκρισης.

Με τον τρόπο αυτό, με την παράδοση της ολοκληρωμένης οικοδομής στον αγοραστή να παραδίδεται και ο εκσυγχρονισμένος τίτλος ιδιοκτησίας. 

Με την προτεινόμενη εισήγηση του ΕΤΕΚ, όταν το κτήριο βρίσκεται στη φάση της τειχοποιίας, θα αρχίζει να τρέχει και η διαδικασία τιτλοποίησης, με στόχο με την ολοκλήρωση μιας οικοδομής ο ιδιοκτήτης να έχει και τον τίτλο ιδιοκτησίας, στον οποίο θα περιλαμβάνεται και η τελική έγκριση. 

Ειλικρινά δεν μπορούμε να σκεφτούμε ποιο είναι το πρόβλημα που εμποδίζει αυτή την άλλη και ξεκάθαρη εισήγηση του ΕΤΕΚ, ώστε να τεθεί τέρμα στην ταλαιπωρία των αγοραστών και των επιχειρηματιών του κατασκευαστικού τομέα. 

Η κυβέρνηση, αφού προέβη στην εξαγγελία, για γρήγορα έκδοση των αδειών οικοδομής και της τελικής έγκρισης έχει καθήκον να εγκύψει στο όλο θέμα και να πάρει όλες τις αποφάσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση της απόφασης, ώστε να τεθεί τέρμα στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι επηρεαζόμενοι.

Σε αντίθετη περίπτωση, δικαιολογημένοι θα θεωρήσουμε ότι η εξαγγελία έγινε για το θεαθήναι και όχι για να επιλύσει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Ιδού η Ρόδος…