Του Αντώνη Λοίζου* 

Με την νέα νομοθεσία για τα ποσοστά που δικαιούνται να χρεώσουν τα διάφορα Συμβούλια Αποχετεύσεων, το θέμα έχει ξεφύγει από κάθε λογική και έλεγχο.

 • Αρχικά η χρέωση του αποχετευτικού γινόταν στην βάση της αξίας της 1.1.80.  Τώρα έχει γίνει με βάση την 1.1.2013.
 • Αποτέλεσμα μια κατοικία κατά την 1.1.80 που είχε αξία €56.000 και με χρέωση αποχετευτικού €392/χρόνο, με την νέα εκτίμηση (€679.000) της 1.1.2013, η χρέωση αυξήθηκε €748/χρόνο.
 • Ως εδώ «όλα καλά», διερωτόμαστε όμως τι θα γίνει με τα διπλάσια (+) εισοδήματα των Συμβουλίων;
 • Ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός/Συμβούλιο, στο τέλος της ημέρας χρεώνει τα έξοδα του.  Ως εκ τούτου θα πρέπει να συγκρίνουν τα έξοδα και τα έσοδα και δαπάνες για τυχόν νέες επενδύσεις.
 • Εάν, όπως υποψιαζόμαστε, τα «νέα» διπλάσια τέλη υπερβαίνουν τα έξοδα, τότε τον επόμενο χρόνο θα πρέπει τα Συμβούλια να κάνουν εκπτώσεις επί γενικής βάσης π.χ. μείωσης σε ποσοστό για όλους και ως εκ τούτου με βάση την μέγιστη χρέωση αυτό θα πρέπει να διαφοροποιείται ανά έτος με μια απλή αναπροσαρμογή.
 • Το να καταργήσουμε (και πολύ ορθά) τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας είναι μεν θετικό, αλλά από την άλλη να αυξήσουμε τους υπόλοιπους όταν μάλιστα αυτά δεν δικαιολογούνται δεν κάνουμε τίποτε.
 • Τα διάφορα Συμβούλια χρεώνουν επιπλέον τα τέλη αποχέτευσης, ανεξάρτητα εάν έχει μια περιοχή αποχετευτικό ή όχι.  Αυτό μας είναι κάπως κατανοητό διότι τα Συμβούλια θα πρέπει να αποκτήσουν ένα απόθεμα για την εκτέλεση του έργου.  Αλλά δεν είναι κατανοητό όταν χρεώνεται ο ιδιοκτήτης το τέλος αποχετευτικού χωρίς να υπάρχει και ένας μελλοντικός ορίζοντας στην εκτέλεση του έργου.  Δεν είναι παράξενο να σας αναφέρουμε ότι μετά από 20 χρόνια χρέωσης αποχετευτικού χωρίς να υπάρχει και μάλιστα με την δήλωση του Συμβουλίου ότι δεν γνωρίζει πότε και εάν θα εκτελεστεί και άρα πότε τελειώνει;
 • Δυστυχώς και όπως πληροφορούμαστε υπάρχει κάποιου «είδους» δικαστική απόφαση, η οποία δικαιολογεί την εκ των προτέρων χρέωση του αποχετευτικού χωρίς αυτό να υπάρχει. 
 • Επιπλέον όλων αυτών των αδιάφανων διαδικασιών και της ανεξέλεγκτης κατάστασης στην χρέωση υπηρεσιών (χωρίς αυτές να υπάρχουν), έχουμε και το «νέο» φαινόμενο, να χρεώνεται ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης για το αποχετευτικό, ενώ η μονάδα έχει πωληθεί σε τρίτους, να προστίθενται τόκοι  και άλλα έξοδα όταν ο αγοραστής ο οποίος δεν θέλει να του γίνει μεταβίβαση να τα χρεώνεται ο ιδιοκτήτης, ενώ ο αγοραστής να απολαμβάνει τις υπηρεσίες του αποχετευτικού και μάλιστα αυτό να συμβαίνει όταν υπάρχουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας.  Σε αυτή την περίπτωση δεν συνάδει με τις χρεώσεις του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας (όταν εφαρμόζεται) όπου οι αγοραστές χρεώνονται και όχι ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης.
 • Σε μια πρόσφατη δικαστική απόφαση, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι επειδή το ενοικιαστήριο έγγραφο δεν αναφέρει ρητά ότι τα τέλη αποχέτευσης θα τα επωμίζεται ο ενοικιαστής (που απολαμβάνει το αποχετευτικό) δεν δικαιούται ο ιδιοκτήτης να τα απαιτήσει.  Είναι αυτό λογικό όταν οι υπόλοιπες χρεώσεις του κατόχου φέρει αυτός την ευθύνη;  Δεν είναι λογικό να περιλαμβάνεται και αυτό κατ’ επέκταση;
 • Είμαστε της άποψης ότι οι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες βρίσκονται κατά κάποιο τρόπο «υπό διωγμό», χωρίς να υπάρχει κάποιου είδους φως στην σήραγγα για την ελάφρυνση του ιδιοκτήτη.
 • Το θέμα είναι πολύ σοβαρό διότι σε περίπτωση μεταβίβασης αγοραστή από τον “developer”/πωλητή, τίθενται διάφορα Μέμο και απαγορεύσεις που στο τέλος δεν μπορούν οι developers/πωλητές να μεταβιβάσουν σε κανένα, διότι κάποιοι αγοραστές οφείλουν μεν αποχετευτικό, αλλά ο ιδιοκτήτης χρεώνεται;
 • Είμαστε της άποψης ότι το όλο θέμα χρήζει επανεξέτασης τόσο από το Κράτος, όσο και από τα πολιτικά κόμματα, αλλά ιδιαίτερα από τους developers και συνδέσμους ιδιοκτητών που φαίνεται να υπνώττουν σε μια κατάσταση που στο τέλος επηρεάζει τους αγοραστές ακινήτων και την αγορά.

*F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοίζου & Συνεργάτες Λτδ – Εκτιμητές Ακινήτων & Διαχειριστές ΄Εργων Ανάπτυξης

 

www.aloizou.com.cy 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.