Του Θέμη Πολυβίου

• Λόγω μειωμένων τιμών και εκτιμήσεων για ανάκαμψη της αγοράς 

• Ξένοι επενδυτές στρέφονται προς την Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο ξένων επενδυτών έχει τεθεί τελευταίως η αγορά ακινήτων της Ελλάδας και ειδικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2017 καταγράφηκε άνοδος των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα της Ελλάδας της τάξης του 76,9%, έναντι του 2016. Σε πραγματικούς όρους εκτιμάται ότι η ελληνική αγορά ακινήτων προσέλκυσε κεφάλαια άνω των €500 εκατ. το 2017.

Η στροφή των ξένων επενδυτών ακινήτων (ιδιώτες και funds) προς την ελληνική αγορά ακινήτων αποδίδεται τόσο στις μειωμένες τιμές που επικρατούν σήμερα στην κτηματαγορά, όσο και στις προοπτικές που διαφαίνονται για άνοδο των τιμών στο μέλλον.

Για τις τιμές των ακινήτων, η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει ότι το 2017 ήταν ακόμη πιο μειωμένες σε σχέση με το 2016, ενώ ειδικά οι τιμές των διαμερισμάτων το 2017 μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,4%.

Ενδεικτικό το πως βλέπουν οι ξένοι επενδυτές την αγορά ακινήτων της Ελλάδας είναι οι επισημάνσεις του αναλυτή της ρωσικής εταιρείας Tranio κ. Αρτέμ Σιτκόφ που αναφέρει ότι «σήμερα μετά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, οι τιμές κατοικιών στην Ελλάδα είναι αισθητά χαμηλότερες συγκριτικά με τις γειτονικές της χώρες. Σε σχέση με την Ισπανία και τη Γερμανία, οι αξίες είναι έως και 1,5 φορές χαμηλότερες, ενώ σε σχέση με την Ιταλία και την Αυστρία οι τιμές είναι 3 φορές χαμηλότερες». 

Ένας άλλος λόγος που ωθεί πολλούς ξένους να αγοράζουν ακίνητα στην Αθήνα είναι και η αυξανόμενη ζήτηση για ενοίκιο. Λόγω της ραγδαίας ανόδου του τουρισμού, αλλά και της κίνησης (φοιτητές, επιχειρηματικός κόσμος, κλπ.) που παρουσιάζει η Αθήνα, πολλοί αξιοποιούν τα ακίνητα για ενοικίαση.

Με βάση τη σημερινή εικόνα, η αγορά ενοικίων έχει σταθεροποιηθεί με τάσεις ανόδου των τιμών στο άμεσο μέλλον.

Οι αποδόσεις των ακινήτων της Αθήνας παρουσιάζονται σταθερές, αλλά ειδικοί εκτιμούν ότι ενδέχεται να αυξηθούν, λόγω της νέας ζήτησης τόσο για ενοίκιο όσο και για αγορές.

ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ

Μεταξύ των ιδιωτών, που αγοράζουν διαμερίσματα στην Ελλάδα περιλαμβάνονται και πολλοί Κύπριοι, οι οποίοι προτιμούν κυρίως τις περιοχές της Αθήνας. Οι Κύπριοι αγοράζουν διαμερίσματα είτε για επενδυτικούς λόγους, είτε για τις προσωπικές τους ανάγκες.

Πιστεύοντας ότι οι τιμές θα σημειώσουν άνοδο τα αμέσως επόμενα χρόνια, εκτιμούν ότι η επένδυση τους σε ακίνητα της Αθήνας θα τους αποφέρει κέρδος.

Στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων συμβάλλει και η περιορισμένη δραστηριότητα νέων αναπτύξεων, με αποτέλεσμα η ζήτηση να καλύπτει σε κάποιο βαθμό την προσφορά κυρίως σε νέα ακίνητα.

Στο θετικό κλίμα που αρχίζει να διαμορφώνεται στην Ελλάδα είναι και τα στοιχεία για την οικονομία που δείχνουν ανάπτυξη 1,4% του ΑΕΠ. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κατά 2,1% το 2018 και 2,6% το 2019. 

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι η αγορά ακινήτων της Ελλάδας και ειδικά της Αθήνας παρουσιάζει ευκαιρίες, οι οποίες σε κάποιο κατοπινό στάδιο θα εξανεμιστούν, αν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της χώρας και για συνέχιση του ανοδικού κύματος των ξένων επενδυτών.